Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η Αργεντινή απέρριψε επίσημα τους BRICS: «Ευθυγραμμιζόμαστε με ΗΠΑ και Ισραήλ» – Τριγμοί από την απόφαση του Χαβιέρ Μιλέι

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αργεντινής, ο Αργεντίνος Πρόεδρος Javier Milei (Χαβιέρ Μιλέι) απέσυρε επισήμως τη χώρα από την προγραμματισμένη ένταξή της στους BRICS. Αυτή η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έχει προκαλέσει τριγμούς στους BRICS και έντονη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης των χωρών που συμμετέχουν.

Ακολουθώντας την προεκλογική του εκστρατεία, ο Αργεντίνος Πρόεδρος Milei έστειλε επίσημες επιστολές στους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, αναφέροντάς τους την ματαίωση της συμμετοχής της Αργεντινής στους BRICS.

“Η γεωπολιτική μας ευθυγράμμιση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με κομμουνιστές”, είχε δηλώσει ο Μιλέι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η Αργεντινή απέρριψε επίσημα τους BRICS: «Ευθυγραμμιζόμαστε με ΗΠΑ και Ισραήλ» - Τριγμοί από την απόφαση του Χαβιέρ Μιλέι

Ο πολιτικός οργανισμός των BRICS, μια ομάδα με βάση αναδυόμενες οικονομίες, είχε ανακοινώσει την επέκτασή του τον Αύγουστο, με τη συμπερίληψη έξι νέων μελών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής. Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, τα κράτη των BRICS συχνά θεωρούνται ως αντίθετα στις πολιτικές του Δυτικού Κόσμου. Η προγραμματισμένη ένταξη της Αργεντινής θα ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά τώρα έχει σταματήσει σύμφωνα με την οδηγία του Milei.

Αυτή η απότομη αλλαγή πολιτικής υπό την ηγεσία του Προέδρου Milei υποδηλώνει ένα νέο κεφάλαιο στις εξωτερικές σχέσεις της Αργεντινής, στρεφόμενη πιο κοντά σε συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Καθώς η Αργεντινή ακολουθεί αυτή την επανακαθορισμένη διαδρομή, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά, προβλέποντας τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης τόσο σε περιφερειακή όσο και σε διεθνή κλίμακα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα