ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣH Πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Αθήνα.

H Πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Viking Vision: Το νέο ΠΓΥ του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε πρόσφατα μια σημαντική δωρεά από...

ΕΚΤΑΚΤΟ LIVE 20:30 – Μεγάλη νίκη Ερντογάν στις Τουρκικές εκλογές

Οι κάλπες στις εκλογές της Τουρκίας έκλεισαν για δεύτερη...

F126: Το μελλοντικό «θηρίο» του Γερμανικού Ναυτικού

Η Φρεγάτα 126 (F126) αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος...

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος...

Στη διάσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας  Κωστής Χατζηδάκης,  ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης,  ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον,  
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά τη διάσκεψη για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. «Δεν πρόκειται για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεειας.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», δήλωσε εκ μέρους του Ισραήλ ο κ. Στάινιτζ, ο οποίος ανακοίνωσε  ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που όπως πρόσθεσε δείχνει ότι η ενέργεια μπορεί όχι μόνο να δημιουργεί εντάσεις – όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου – αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.

Από την πλευρά της Κύπρου ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και  επισήμανε την αλληλεγγύη των τριών χωρών. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ επισήμανε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, αναφέροντας ως παράδειγμα του Ισραήλ. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ενεργειακή γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, τα οποία συμβάλλουν, όπως υπογράμμισε,  στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη την επέκταση της συνεργασίας  και στην  αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και άλλων απειλών στην ασφάλεια.
Μάλιστα, ο υπουργός  Ενέργειας του Ισραήλ αναφέρθηκε σε συνδυασμό δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και κρίσεις και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε είπε να είμαστε έτοιμοι για όλα».
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλα τα θέματα η οποία θα ενημερώνει τους υπουργούς κατά τακτικά χρονικά διαστήματα  για τις εξελίξεις και την πρόοδο που έχει γίνει.
Για τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών και η συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερ
Όπως ανέφερε ο Λακκοτρύπης, είναι κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ