11.1 C
Athens
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025

ΓΕΕΘΑ: Σύσφιξη των «ιστορικών δεσμών» Ελλάδας και Σερβίας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Σερβίας Στρατηγό Milan Mojsilović στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Σερβία τον Δεκέμβριο 2021 (πατήστε εδώ).

Πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο του «ΠΑΠΑΓΟΥ», ο Αρχηγός ΓΕΕΔ της Σερβίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την ανάγκη για την προαγωγή της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διμερείς συνεργασίες και στα πολυμερή εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η Χώρα μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με Χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας το οποίο συμβάλει στην ασφάλεια, στην σταθερότητα και στην προαγωγή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Επίσης και σε ό,τι αφορά στην συνεργασία των 2 Χωρών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Σερβίας, τόσο μέσω του τρέχοντος Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας και της συμμετοχής τους σε πολυεθνικές ασκήσεις, όσο και μέσω της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, του οποίου την ηγεσία έχει η Ελλάδα, διατηρούν και αναπτύσσουν σταθερά τους ιστορικούς και αναλλοίωτους δεσμούς τους.

Επιπρόσθετα, οι 2 Αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών με την εκτέλεση περισσότερων και ποιοτικότερων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και με την συνεργασία σε θέματα ακαδημαϊκής στρατιωτικής εκπαίδευσης σε σχολές και σχολεία των 2 Χωρών.

Επιπλέον των ανωτέρω και στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Αρχηγού ΓΕΕΔ της Σερβίας, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ παρουσίασε θέματα Αμυντικής Πολιτικής, επί των οποίων ακολούθησε συζήτηση.

Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Σερβίας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο παρουσία και του ΥΦΕΘΑ κ. Νικόλαου Χαρδαλιά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Διαβάστε επίσης

Mirage 2000: Η Ιστορία του μαχητικού που «έγραψε ιστορία»

Μια πρωτοβουλία γνωστή ως το «μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος» ξεκίνησε...

Ο Κυβερνοπόλεμος ως νέα απειλή στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης

Ο Κυβερνοπόλεμος και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο όροι τόσο πολύτιμοι...

AT-1K Raybolt: Ο σύγχρονος αντιαρματικός πύραυλος της νότιας Κορέας + ΒΙΝΤΕΟ

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα στον χώρο της...

B-52 Stratofortress: Το βομβαρδιστικό που «αρνείται να πεθάνει»

Το Boeing B-52 Stratofortress είναι ένα μεγάλου βεληνεκούς, αεριωθούμενο...

Gowind HN: Ο εξοπλισμός των γαλλικών κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο διαγωνισμός για τις κορβέτες φτάνει στο τέλος του,...

F-16I Sufa: To φονικότερο F-16 στην διάθεση του Ισραήλ

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) βασίζεται σε 3...

Πρόσφατες εξελίξεις

Drones της CIA πετούν πάνω από το Μεξικό: Ετοιμότητα για περαιτέρω εμπλοκή Τραμπ κατά των καρτέλ

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κλιμακώσει σημαντικά την παρακολούθηση μέσω...

«Εντελώς ηλίθιο» το σχέδιο ΗΠΑ για την Γάζα λέει ο Χαμενεΐ – «Ξεχάστε τα κόλπα» λέει ο Νετανιάχου στους Παλαιστίνιους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη Δευτέρα ότι...

Έκτακτο: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ για την Ουκρανία μετά από 4,5 ώρες

Οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών...

Περισσότερες Εξελίξεις