Η Γαλλία θέλει να πουλήσει RAFALE στην Ουκρανία | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Με όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της να χρονολογούνται στη Σοβιετική εποχή, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλη ανάγκη από σύγχρονο εξοπλισμό. Επίσης, κατά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, έχασε 45 από τα MiG-29 της. Έτσι, τον Μάιο του 2020, ανακοινώθηκε το σχέδιο «Air Force Vision 2035» που έχει σκοπό να προσαρμόσει την ουκρανική αεροπορία στα δυτικά πρότυπα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την απόκτηση ενός μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων γενιάς 4,5 για την αντικατάσταση του στόλου των μαχητικών που βρίσκονται σε υπηρεσία που τώρα αποτελείται από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27. Ένα MiG-29 καταστράφηκε πρόσφατα αφού ένας μεθυσμένος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας έπεσε με το αυτοκίνητό του στο αεροσκάφος, προκαλώντας πυρκαγιά.

Με budget 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν να αποκτήσουν έως και 40 μαχητικά. Η ομοιτυπία του στόλου θα επέτρεπε μείωση των λειτουργικών δαπανών αλλά το ζήτημα παραμένει η επιλογή αεροσκάφους.

Το προφανές θα ήταν αν επιλέξει ένα από τα best sellers των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένων των στενών διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Το F-16V της Lockheed Martin και το Boeing F / A-18 Super Hornet είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι. Μια άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι το Saab JAS-39 Gripen E / F. Το ευρωπαϊκό μαχητικό πολλαπλών ρόλων φημίζεται ως οικονομική λύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό site Intelligence Online, είναι δυνατή και μια τρίτη λύση για την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Επικαλούμενη πηγές κοντά στη γαλλική Προεδρία, το γαλλικό site ισχυρίζεται ότι μια πιθανή πώληση Rafale θα είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επερχόμενη επίσκεψή του.

«Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πιθανό το Rafale να επικρατήσει στο πρώην προπύργιο της ρωσικής βιομηχανίας» γράφει συγκεκριμένα. Τα τελευταία χρόνια, η Dassault πούλησε με επιτυχία τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία και την Ελλάδα.

Share