Η Γαλλία μπαίνει δυναμικά στην τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Η Γαλλία μπαίνει δυναμικά στην τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμεχ Σούκρι και τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον Σαμέχ Σούκρι δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από την έκβαση της επίσκεψής του και αποκάλυψε ότι πρόκειται να ενισχυθεί η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου με την προσθήκη της Γαλλίας.

“Σε τριμερές επίπεδο, η συνεργασία μας είναι σε εξαίρετο στάδιο. Μόλις πρόσφατα έγινε στη Λευκωσία η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας. Εκείνο που αποφασίστηκε είναι η ενίσχυση της τριμερούς μας συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας. Και ευελπιστούμε ότι στις αρχές Ιουνίου θα καταστεί δυνατό να γίνει κοινή συνάντηση των τεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών στην Ελλάδα.” δήλωσε.

“Παράλληλα, η συνεργασία μας, σε πολλά θέματα, είτε στην ενεργειακή συνεργασία είτε σε θέματα ηλεκτρικής διασύνδεσης, συνεχίζεται. Η ίδρυση του ενεργειακού φόρουμ του Καΐρου είναι απτή απόδειξη της συνεργασίας μας και είναι θετικό ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και υπάρχει κοινή απόφαση για να υποβάλλει αίτημα στον εν λόγω Οργανισμό για να συμμετάσχει στις εργασίες του. 

Θέλω και δημόσια να αναφέρω ότι μετέφερα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα θερμά μας συγχαρητήρια για τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση που επιτεύχθηκε στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Ισραήλ και στη Γάζα. Είναι μία απτή απόδειξη του καθοριστικού ρόλου της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή.” καταλήγει η δήλωση του Κύπριου υπουργού.

Share

Written by:

2,923 Posts

View All Posts
Follow Me :
Translate »