Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων να στηρίξουν την επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και τη διακήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Κάλεσαν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με καλή πίστη, ώστε να σταματήσουν οι μάχες και να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το σχέδιο του Καΐρου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μετά από τριμερή συνάντηση, το Σάββατο, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης Agila Saleh.
Ο κ. Σίσι είπε ότι η πολιτική πρωτοβουλία, την οποία ονόμασε «πρωτοβουλία του Καΐρου», θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονική ζωή στη Λιβύη, και προειδοποίησε κατά της χρήσης στρατιωτικών τακτικών για την επίλυση της κρίσης.
Η πρωτοβουλία προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την παράδοση των όπλων.
Η Τουρκία έχει απορρίψει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

