Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.4 C
Athens

Εθνικό Τυφέκιο και Εθνικό όχημα μέσα στο 2021 – Δήλωση ΥΕΘΑ στη Βουλή

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε ομιλία του στην Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση του προυπολογισμού για την άμυνα αλλα και στα προγράμματα που βρίσκονται σε πληρη εξέλιξη και αναμένεται να υλοποιήθουν το 2021 οπως το Εθνικό Τυφέκιο και το εθνικό όχημα

O συνολικός Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το 2021 είναι αυξημένος κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ ή κατά 63% σε σχέση με το τρέχον έτος με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσής του κατά τη διάρκεια του έτους από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι πιστώσεις για αποδοχές παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,8% ή κατά 110 εκατομμύρια ευρώ σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με το ’20 διαμορφούμενες στο ύψος 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτές ενσωματώνονται:

Η πρόβλεψη για ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.) τα Γενικά Επιτελεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τις σχετικές προκηρύξεις που θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2021. Οι προσλήψεις αυτές θα αυξηθούν σε δεκατρείς χιλιάδες νέες προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτών σε βάθος πενταετίας, αποσκοπώντας στην ηλικιακή ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών, ώστε να προκύψουν οι πιλότοι για τα νέα αεροσκάφη, οι νέοι κυβερνήτες για τα νέα πλοία, οι νέοι χειριστές των νέων και αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για 2.580 άτομα συνολικά σε βάθος πενταετίας, που είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό της.

Τα κονδύλια για τις Λειτουργικές Δαπάνες του ΥΠΕΘΑ σταθεροποιούνται στα περυσινά επίπεδα, διαμορφούμενα στο ύψος των 480 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, οι πιστώσεις για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα εκτοξεύονται προς τα πάνω, καθώς προβλέπεται αύξηση κατά 2 δισ. περίπου ή κατά 375% έναντι των πιστώσεων του τρέχοντος έτους. Διαμορφώνονται στο ύψος των 2,52 δισ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων καθώς και ανάγκες πρόσκτησης νέων.

Ήδη μέσα στο 2021 θα τρέξουν μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” μαζί με τα όπλα τους αλλά και μαζί με τη σύμβαση της εν συνεχείας υποστήριξης τους, το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των υπαρχόντων τεσσάρων φρεγατών κλάσης “MEKO”, η αναβάθμιση και συμπλήρωση τορπιλικού δυναμικού των Υποβρυχίων, η απόκτηση νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων “Romeo” με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέα κατευθυνόμενα βλήματα για την Πολεμική Αεροπορία, νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, τα προγράμματα του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα επιλύονται και χρόνια προβλήματα αναβάθμισης και υποστήριξης συστημάτων, όπως:

Σύμβαση αναβάθμισης και υποστήριξης των F-16 και των όπλων τους, δηλαδή τα F16 Block 52+ σε Viper και τα Block 50 σε Block 52+, αντιστοίχως μετά τα Viper.

Σύμβαση υποστήριξης των C-130 και σύμβαση υποστήριξης των C-27, ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών που δεν πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος σε μεγάλο ποσοστό του αλλά γι’ αυτό προϋποτίθεται η υπογραφή σύμβασης υποστήριξης και έτσι γίνεται.

Σύμβαση υποστήριξης των ελικοπτέρων «Απάτσι» και κάθε επιχειρησιακά αναγκαίου οπλικού συστήματος κάποια από τα οποία επί σειρά ετών πολύ φοβούμαι είχαν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς συμβατικό όχημα υποστήριξης με προφανή αρνητικά αποτελέσματα ως προς την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα.

Ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, το εθνικό τυφέκιο και το εθνικό όχημα.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη διώρυγα του Παναμά και τις εξαγγελίες Τραμπ – Δήλωση Μουλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς...

Δυναμική επιστροφή Τραμπ: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

Στον Λευκό Οικό επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,...

Διαβάστε επίσης

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ: PzH 2000 | ΑΝΑΛΥΣΗ

 Όλοι γνωρίζουμε τι διαφορά μπορεί να έχει στο πεδίο...

Kornet-E: Η Ρωσική αντιαρματική «σάρισα» του Ελληνικού Στρατού

Οι καθοδηγούμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι 9M133 Kornet-E αποτελούν το ικανότερο...

Saab GlobalEye: το σύγχρονο AWACS της Σουηδίας 

Σε προηγούμενο άρθρο μας, εξετάσαμε τα αεροσκάφη Swordfish της...

Gowind HN: Ο εξοπλισμός των γαλλικών κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο διαγωνισμός για τις κορβέτες φτάνει στο τέλος του,...

M110A2: Το «βαρύ πυροβολικό» της ΑΣΔΕΝ

Το M110A2 είναι ένα από τα παλαιότερα αλλά και...

Περισσότερες Εξελίξεις