Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Εργαζόμενοι του UNRWA στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ: Τέρμα στην χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τέρμα στην οικονομική στήριξη προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) για τους Παλαιστίνιους, βάζει προσωρινά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση αποδείξεις που θέτουν υπο αμφισβήτηση τον ρόλο αυτού του οργανισμού του ΟΗΕ στην σύγκρουση αυτή. Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί σοβαρούς ισχυρισμούς που συνδέουν δώδεκα υπαλλήλους της UNRWA με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την ακεραιότητα και την εποπτεία εντός της τόσο σημαντικής ανθρωπιστικής υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε μετά την παραδοχή της ίδιας της UNRWA ότι είχε απολύσει πολλά μέλη του προσωπικού με βάση ενοχοποιητικά στοιχεία που παρείχαν οι ισραηλινές αρχές. Αυτοί οι ισχυρισμοί οδήγησαν σε μια αυστηρή επανεξέταση της στάσης από τις ΗΠΑ, που παραδοσιακά ήταν ένθερμος υποστηρικτής της UNRWA, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυτούς τους ισχυρισμούς όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Philippe Lazzarini, ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, έχει δεσμευτεί για διεξοδική έρευνα για να εξακριβωθεί η αλήθεια πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι όποιο μέλος του προσωπικού διαπιστωθεί ότι συμμετείχε σε τρομοκρατικές ενέργειες θα αντιμετωπίσει την πλήρη έκταση του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης. «Για να διαφυλάξουμε την αποστολή μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε λάβει άμεσα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων εργαζομένων», δήλωσε ο Lazzarini, υπογραμμίζοντας την πολιτική μηδενικής ανοχής του οργανισμού έναντι της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Το περιστατικό όχι μόνο οδήγησε σε παύση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ, αλλά πυροδότησε επίσης μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τους μηχανισμούς εποπτείας στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις ανησυχίες αυτές, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής προσωπικότητες όπως ο Μίχαελ Βαλτς (Michael Waltz), να θέτουν γραμμή υπέρ μιας πιο αυστηρής αναθεώρησης των οικονομικών συνεισφορών των ΗΠΑ γενικά στην UNRWA.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα