Δορυφορικές εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται να διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι τα πτώματα αμάχων στην πόλη Bucha δεν υπήρχαν πριν την αποχώρηση Ρώσων στρατιωτών.
Δορυφορικές εικόνες από τα μέσα Μαρτίου δείχνουν δρόμο στη Bucha με πολλά θύματα αμάχων να κείτονται νεκρά στα πεζοδρόμια και πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Πρόκειται μάλιστα για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο στον οποίο ο ουκρανικός στρατός είχε δηλώσει ότι βρήκε πολλά πτώματα μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
“Οι δορυφορικές εικόνες Maxar υψηλής ανάλυσης που συλλέγονται πάνω από την Bucha της Ουκρανίας επαληθεύουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πτώματα στους δρόμους παρατημένα για εβδομάδες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Maxar Technologies, Stephen Wood.
Οι New York Times δημοσίευσαν μια ανάλυση από κοντινά πλάνα της οδού Yablonska της Bucha, στην οποία μετά από σύγκριση πλάνων από την πόλη συμπεραίνεται ότι πολλά πτώματα βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όταν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης.
Το Σάββατο, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τους Ουκρανούς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους της Bucha.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι όλες οι μονάδες «αποχώρησαν πλήρως στις 30 Μαρτίου» και ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί είναι σκηνοθετημένα.
Διαβάστε ακόμα: Άρματα μάχης T-72 και BVP-1 στέλνει η Τσεχία στην Ουκρανία – NEMESIS HD





