ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ | Η Κύπρος βάση παρακολούθησης των Ισραηλινών UAV

Η επιχείρηση Anarchist ήταν μια επιχείρηση της CIA και της MI6 για την παρακολούθηση προηγμένων συστημάτων όπλων στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη έμφαση στο Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή είχε η Βρετανική βάση στην Κύπρο. Εκτός από το Ισραήλ, τα προηγμένα συστήματα που χρησιμοποιούσαν η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολλάχ είχαν επίσης παραβιαστεί.

Ο στόλος UAV της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν όμως ο πρωταρχικός στόχος.

Η GCHQ και η NSA παραβίασαν επίσης επιτυχώς την ασφάλεια των ισραηλινών στρατιωτικών και επικοινωνιακών δορυφόρων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1998 και εκτέθηκε δημόσια το 2016 μέσω των εγγράφων που κυκλοφόρησε ο Edward Snowden.

Ενώ οι πρωταρχικοί στόχοι ήταν drones, κύριος στόχος το 2008 έγιναν τα ισραηλινά F-16. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί κατάφεραν να καταγράψουν 14 δευτερόλεπτα από τα ισραηλινά F-16 σε μια αποστολή βομβαρδισμού στη Γάζα, δείχνοντας έναν στόχο στο έδαφος να παρακολουθείται στενά.

Μια έκθεση που διέρρευσε ανέφερε ότι παρακολουθούσαν τα ισραηλινά UAV εξαιτίας των εξαγωγών UAV του Ισραήλ σε πολλές άλλες χώρες και η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth σημείωσε ότι αυτό μαζί με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν για τα ραντάρ των UAV έδειξε και ένα ανταγωνιστικό εμπορικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 το Intercept, το Der Spiegel και η Yedioth Ahronoth δημοσίευσαν από κοινού την ιστορία με βάση τα έγγραφα που έδωσε ο Αμερικανός “αναρχικός” Edward Snowden.

Το Ισραήλ δήλωσε πως ήταν απογοητευμένο και πως είχε ήδη υποψίες. Ένας αξιωματούχος του Ισραήλ μάλιστα αναφέρθηκε στην επιχείρηση “αναρχικός” ως “σεισμός…η χειρότερη διαρροή στην ιστορία της ισραηλινής τεχνολογίας”.

NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια.

Share
Translate »