Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έπεσε στο νερό η πρώτη FDI: Η ομιλία Παναγιωτόπουλου

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, στην τελετή καθελκύσεως της πρώτης φρεγάτας FDI FR1, η οποία προορίζεται για τις Ναυτικές Δυνάμεις της Γαλλίας, στα ναυπηγεία της “Naval Group” στη Λωριάν.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι, για δεύτερη φορά φέτος, στο Lorient, στις εγκαταστάσεις της NAVAL GROUP, με την ευκαιρία της καθέλκυσης της φρεγάτας Αμιράλ Ρονάρκ (Amiral Ronarc’h) για το Γαλλικό Ναυτικό. Της πρώτης, παγκοσμίως, ψηφιακής φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μία ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Γαλλία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά, θα προσέθετα, για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ακριβώς, για αυτούς τους λόγους, αποτελεί προνόμιο και τιμή να ευρίσκομαι, σήμερα, εδώ και να μπορώ να μοιραστώ αυτή την ξεχωριστή και μοναδική στιγμή, μαζί με τον αγαπητό μου συνάδελφο, Υπουργό κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Η συμμετοχή μου στο σημερινό σημαντικό γεγονός, συνιστά, επίσης, κορυφαίο συμβολισμό των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών της Ελλάδος και της Γαλλίας, δεσμών που εδράζονται σε κοινές αξίες, στην ελευθερία, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω το αίσθημα μεγάλης ικανοποίησης, γιατί είμαστε σήμερα αυτόπτες μάρτυρες της προόδου της ταυτόχρονης ναυπήγησης, εδώ, της δεύτερης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης, που προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, και συνιστά απτή απόδειξη της αλληλεγγύης, συμπαράταξης και αμοιβαίας συνδρομής για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Έπεσε στο νερό η πρώτη FDI: Η ομιλία Παναγιωτόπουλου - NEMESIS HD
PHOTO: ΥΠΕΘΑ

Η πρόσκτηση των νέων φρεγατών, ταυτόχρονα με την άφιξη των αεροσκαφών RAFALE, ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τους δεσμούς των χωρών μας. Υπογραμμίζει την ισχυρή μας θέληση να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας για την σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αποτελεί, επίσης, ένα ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος δύο εταίρων προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, η οποία συμβάλλει επίσης, ουσιαστικά, στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας.

Ενίσχυση που είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και τον αναθεωρητισμό στην περιοχή μας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου, χαιρετίζω τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως άλλωστε προβλέπεται και στη Συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Προσβλέπουμε στην διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, ώστε να επεκταθεί σε περισσότερες εταιρείες και περισσότερα προγράμματα, θα ήθελα δε να αναγνωρίσω την καθοριστική συνεισφορά του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, σε όλα τα στάδια υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεταξύ των δύο Κυβερνήσεών μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν με επαγγελματισμό, αφοσίωση και ενθουσιασμό, καθώς ένα τόσο σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρά υποδειγματικά, με γοργούς ρυθμούς. Είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ώστε να καμαρώνουμε τις νέες φρεγάτες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ήθελα, να ευχαριστήσω την Group Naval, το προσωπικό της και τον οικοδεσπότη μας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Πομμελέ, για την οργάνωση της σημερινής επίσκεψης στη Λωριάν και φυσικά τον αγαπητό συνάδελφο, Υπουργό, κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ στον κ. Υπουργό κάθε επιτυχία στο έργο του και στους στόχους και επιδιώξεις της Γαλλίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών- Μελών.

Σας ευχαριστώ».

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα