Blue Flag 2019: η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση

Από Nemesis HD
3 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη διεθνή άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ και διακρίθηκε για το υψηλό επιχειρησιακό της επίπεδο.

Στην άσκηση, εκτός από τους Ισραηλινούς διοργανωτές και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία, με ό,τι καλύτερο διαθέτουν σε ιπτάμενους και μέσα. Η Τουρκία δεν συμμετείχε.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι δέχθηκαν τα λιγότερα «kills» και πέτυχαν τα περισσότερα, δηλαδή τις περισσότερες εικονικές καταρρίψεις, στοιχείο που καταδεικνύει το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της μοίρας και των Ελλήνων πιλότων συνολικά.

«Very aggressive and militant» ήταν η φράση που ακουγόταν συχνά για τους ιπτάμενους της 335 Μοίρας σε όλα τα debriefing που έγιναν στη βάση Uvda, στο νότιο Ισραήλ. «Ιδιαίτερα επιθετικούς και μαχητικούς» τους χαρακτήριζαν οι ξένοι συνάδελφοί τους στην ανάλυση που ακολουθούσε τις αποστολές.

- Advertisement -

«Το ζητούμενο για τους πιλότους μας δεν είναι να είναι οι καλύτεροι, αλλά να φεύγουν καλύτεροι όταν τελειώνουν τέτοιες ασκήσεις», αναφέρουν στο ελληνικό επιτελείο.

Η 335 Μοίρα έστειλε στο Ισραήλ τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ Advanced, τον μικρότερο αριθμό από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, και 14 ιπτάμενους, έμπειρους και νεότερους. Κανείς δεν ακύρωσε πτήση και τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε όλες τις αποστολές. Με τη συνεχή υποστήριξη των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ το ιπτάμενο τάνκερ τους εφοδίαζε με καύσιμα στον αέρα, ώστε να συνεχίζουν τις αποστολές.

Τα ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν άλλοτε στην ομάδα των αμυνομένων και άλλοτε στην ομάδα των επιτιθεμένων, με τις αποστολές να γίνονται μέρα με την ημέρα πιο σύνθετες και απαιτητικές. Οι Ισραηλινοί οργάνωσαν μια άσκηση που κάλυπτε σχεδόν όλα τα σενάρια: από αποστολές εναέριας μάχης με αριθμητική υπεροχή, έως σενάρια αντιμετώπισης «εχθρικών» δυνάμεων σε πολλαπλάσιο αριθμό και με ισχυρή αντιαεροπορική υποστήριξη από το έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες η ένταση αυξήθηκε, καθώς τα σενάρια προέβλεπαν συνεχή «αναγέννηση» των εχθρικών αεροσκαφών όταν καταρρίπτονταν, με αποτέλεσμα κάθε πιλότος να αντιμετωπίζει, με περιορισμένα όπλα και καύσιμα, όλο και περισσότερους «εχθρούς».

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR