Εντολή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Μιλώντας την Τετάρτη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες, όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Γι’ αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά το έθνος μας».
«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο του Κορανίου για την Άλωση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να κάνουν την αναγκαία προεργασία, ζητώντας το θέμα να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς βιασύνη.

