ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΛΙΒΥΗ – Συνομιλία Λίβυας ΥΠΕΞ με Δένδια

Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τη Λίβυα ομόλογό του Najla Al-Mangoush.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα που θα επιτρέψει την διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αλ-Μανγκούς έχει δεχτεί απειλές από την Τουρκία, καθώς από την εκλογή της μέχρι και τώρα επιμένει στην αποχώρηση των μισθοφόρων της Τουρκίας από τη Λιβύη και επιπλέον ως Υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων της Λιβύης με την Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια της Τουρκίας μάλιστα να εκβίασει τη Λίβυα ΥΠΕΞ, πριν λίγους μήνες, ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, είχαν εισβάλει σε ξενοδοχείο της Λιβύης όπου συνεδρίαζε το προεδρικό συμβούλιο.

Δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς ήταν οι προθέσεις των ενόπλων καθώς η εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως κανένα από τα μέλη του προεδρικού συμβουλίου δεν βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο, αλλά η ομάδα είχε δηλώσει έμμεσα ότι στόχος της ήταν η Najla Al-Mangoush.

Η Τούρκια είχε αναμειχθεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, και σταρτιωτικά και πολιτικά, προσπαθώντας να επιβάλει τη φιλοτουρκική “κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας” (GNA). Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα, σε άλλη μια προσπάθεια να ασκήσει εξουσία στο βορειοαφρικανικό κράτος, επιχείρησε να κατευθύνει ακόμα και τις εκλογές για τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του έτους μέσω δωροδοκιών και εκβιασμών.

Share
Translate »