Καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται, νέες εξελίξεις εκτυλίσσονται στις σχέσεις της Αρμενίας με ΗΠΑ και Ρωσία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής του Καυκάσου.
Στρατιωτικές κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν
Πρόσφατα πλάνα (χωρίς δυνατότητα επιβεβαίωσης προς το παρόν) εμφανίστηκαν που δείχνουν κονβόι των ειδικών δυνάμεων Yashma του Αζερμπαϊτζάν που φέρεται να περνά από το χωριό Chayli με κατεύθυνση προς Αρμενία.
Now footage of what's being reported as #Azerbaijan's Yashma special forces column passing Chayli village, heading in the direction of #NagornoKarabkah/#Armenia's border, passing Bilesuvar city in the country's southeast of the country. pic.twitter.com/Kbfbc9QkmE
— Nagorno Karabakh Observer (@NKobserver) September 7, 2023
Η Αζέρικη δύναμη εθεάθη να κατευθύνεται προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα σύνορα της Αρμενίας, περνώντας την πόλη Bilesuvar στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αυτή η κίνηση είναι ένα ακόμη σημάδι για ετοιμασίες πολέμου μετά τις μεγάλες μετακινήσεις δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που καταγράψαμε και εμείς στο NEMESIS HD και περιλαμβάνουν ακόμα και εκτοξευτές θερμοβαρικών ρουκετών TOS-1 Buratino.
Στρατηγική Επανεξέταση της Αρμενίας
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επέκρινε πρόσφατα τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία για την ασφάλεια της, χαρακτηρίζοντάς το “στρατηγικό λάθος”.
Αυτή η δήλωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα στις περιοχές Σοτκ και Νοραμπάκ, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα θανατηφόρες συγκρούσεις. Τα σχόλια του Πασινιάν έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Μόσχας στην ασφάλεια της Αρμενίας, ειδικά εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και στα εθνικά σύνορα της Αρμενίας τα οποία ήδη δύο χρόνια τώρα υπόκεινται σε επιθέσεις από το Αζερμπαϊτζαν με αποτέλεσμα την απώλεια μερικών χιλιομέτρων στην επίσημη συνοριογραμμή.
Ο παράγοντας των ΗΠΑ και της CSTO
Η Αρμενία διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια σταδιακή αποστασιοποίηση από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και τη Ρωσία. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αρμενίας, που πιθανώς θα οδηγήσει σε στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε τις ασκήσεις αυτές και είπε ότι η Ρωσία θα μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις της Αρμενίας, ειδικά όπως είπε «σε μια τέτοια συγκυρία».
Παράλληλα υπάρχει τεράστια προσπάθεια από την Δύση για επικοινωνία με τους Αζέρους ώστε να ανοίξει ο διάδρομος του Λατσίν που έχουν κλείσει δήθεν Αζέροι ακτιβιστές για την οικολογία και οδηγούν τον Αρμένικο πληθυσμό του Αρτσάχ στην πείνα και την εξαθλίωση. Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Μακρόν είναι πιθανό να επισκεφθεί αυτή τη βδομάδα Μπακού και Ερεβάν σε μια προσπάθεια να εμποδίσει έναν νέο πόλεμο.
Η στάση της Ρωσίας
Η Ρωσία δυστυχώς τις τελευταίες μέρες συνεχώς επικρίνει την Αρμενία για τις θέσεις και τις δηλώσεις του Αρμένιου Πρωθυπουργού, Πασινιάν, χωρίς όμως να αναφέρει γιατί απέτυχαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις να κρατήσουν τον διάδρομο Λατσίν ανοιχτό την ώρα που κόσμος πεινάει στην κυριολεξία. Κάτι που επιβεβαιώνεται καθώς το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει αλλάξει πρόσφατα ξανά τον επικεφαλής της δύναμης των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.
Ακόμα οι απαντήσεις της Ρωσίας αποτελούνται από γενικότητες που υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται για την ασφάλεια της Αρμενίας, την ώρα που το εθνικό έδαφος της Αρμενίας σε διάφορα σημεία του έχει δεχθεί επίθεση και αυτό μαζί με του Αρτσάχ και σε κάποια σημεία υπάρχει απώλεια αρκετών χιλιομέτρων.
Γενικότητες που επίσης δεν απαντούν γιατί δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση της Αρμενίας σε στρατιωτικό υλικό όλα αυτά τα χρόνια, όπως ισχυρίζεται και ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πασινιάν εκλέχθηκε με 54% στις πρόσφατες εκλογές του 2021 παρά τον καταστροφικό πόλεμο για την Αρμενία το 2020.
Τι θα πρέπει να γίνει;
Στο NEMESIS HD πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα η διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας καθώς και πρακτικά να το δει κάποιος δεν γίνεται να δωθεί λύση από την Δύση τουλάχιστον σε αυτήν την φάση της σύγκρουσης.
- Θα πρέπει να υπάρξει δημόσιο αίτημα της Αρμενίας προς την CSTO και την Ρωσία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα της Αρμενίας για την εκδίωξη των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη μέσα στο Αρμένικο έδαφος και να αποτραπεί νέα εισβολή των Αζέρων.
- Χρήση της Δύσης ως πίεση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) υπέρ των πολιτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε ανθρωπιστική κρίση.
- Εξυπηρέτηση των στρατιωτικών αναγκών της Αρμενίας από χώρες που διαθέτουν φιλικές σχέσεις και με την Δύση αλλά και με την Ρωσία, όπως η Ινδία και το Ιράν που αν και δεν μοιράζεται καλές σχέσεις με την Δύση δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα οποιαδήποτε προμήθεια οπλισμού που μπορεί να έρθει και άμεσα καθώς οι δύο χώρες συνορεύουν.
- Αίτημα στον ΟΗΕ για τοποθέτηση ειρηνευτικής δύναμης και παρατηρητών στα σύνορα πέρα από τους παρατηρητές που ήδη βρίσκονται στην περιοχή από την Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ) και εδω μπορεί να συμμετέχει και η Ελλάδα με αποστολή δυνάμεων στην συνοριογραμμή που δεν θα τολμήσει κανείς να πλήξει.
Συμπέρασμα
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας υποδεικνύουν μια ασταθή κατάσταση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση με ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες. Με την Αρμενία να επανεξετάζει τις συμμαχίες της και το Αζερμπαϊτζάν να παρουσιάζει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί και να συνεισφέρει υπέρ του αμυνόμενου. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ Αρμενίας και Ουκρανίας, ειδικά στο Αρτσάχ ο κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.