Στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, απάντησε η Αθήνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και να ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται μομφές και επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας.
«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική και συνεπή εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες του διεθνούς δικαίου και δεν ετεροκαθορίζεται. Από τις αρχές αυτές δεν πρόκειται να αποστεί και όποιος ενοχλείται οφείλει να το αποδεχθεί, διότι υποδείξεις και μομφές δεν είναι αποδεκτές. Η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, εντούτοις σε θέματα εθνικού συμφέροντος, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μιλώντας χθες τα μεσάνυχτα σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, εκφράστηκε προκλητικά και απείλησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, με αφορμή το ζήτημα της Γάζας, απείλησε πως η Κύπρος «θα πληρώσει» δηλώνοντας τα εξής: «Αεροπλάνα που απογειώθηκαν από την Κύπρο προκάλεσαν τον θάνατο πολλών Παλαιστινίων. Δεν ξέρω πώς θα πληρώσουν αυτό το αμάρτημα». Ακόμα, κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι εξοπλίζεται υπερβολικά και πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση. «Αν κάνουν καμιά τρέλα, τα όπλα είναι δική μας δουλειά. Αυτοί ποτέ δεν πολέμησαν, δεν πρέπει καν να το σκεφτούν» είπε.
Σχετικά με την Ελλάδα κατηγόρησε πως «δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα», αναφερόμενος στην προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας από τον μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Ενώ επικαλούμενος την αποδοχή από την Άγκυρα της ελληνικής επιστροφής στο ΝΑΤΟ το 1980, ζήτησε να δείξει και η Αθήνα «την ίδια υπευθυνότητα», όπως είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «θα τεθούν όλα τα ζητήματα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.





