Μήνυμα Δένδια από Κύπρο: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν κείται μακράν αλλά πλησίον» – Αμερικανικό αίτημα

Από Nemesis HD
4 Λεπτά Ανάγνωσης
PHOTO: ΥΠΕΘΑ

Σημαντική στρατιωτική ενίσχυση αποστέλλει η Αθήνα στη Λευκωσία εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη, ενώ η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ανθρωπιστικός κόμβος για τις ΗΠΑ μετά από επιθέσεις στις Βρετανικές Βάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε δυναμική επίδειξη στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η κίνηση αυτή, που επικυρώθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ανακοινώθηκε δια στόματος του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από τη Λευκωσία. Η εξέλιξη σημειώνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η ευρύτερη περιοχή φλέγεται από τη σύγκρουση Ισραήλ-ΗΠΑ και Ιράν, επηρεάζοντας άμεσα το περιβάλλον ασφαλείας του νησιού.

Η «Ασπίδα» : F-16 και Φρεγάτες

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, η Ελλάδα έχει ήδη μετασταθμεύσει δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Κύπρο. Παράλληλα, δύο μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού πλέουν προς την περιοχή για να ενισχύσουν την ασφάλεια του νησιού.

Η πρώτη είναι η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία φέρει το καινοτόμο, ελληνικής κατασκευής σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων (anti-drone) με την ονομασία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ». Το εν λόγω σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε πραγματικές συνθήκες μάχης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα. Η δεύτερη μονάδα είναι η φρεγάτα «Κίμων», την οποία ο Έλληνας Υπουργός χαρακτήρισε ως την πλέον σύγχρονη παγκοσμίως, σηματοδοτώντας την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής αποτροπής.

Ο κ. Δένδιας έστειλε ένα ξεκάθαρο γεωπολιτικό μήνυμα, ανατρέποντας ιστορικά δόγματα: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν κείται μακράν. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κύπρος κείται πλησίον». Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προστασία όλων των νόμιμων κατοίκων της Μεγαλονήσου. Παράλληλα, μέσω αναρτήσεών του στο X (πρώην Twitter), έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς, αναφέροντας ότι «ο Κίμων επιστρέφει στην Κύπρο» και συνδέοντας την ελληνική παρουσία με τη μνήμη και τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η στάση της Λευκωσίας: Ουδετερότητα και απειλές από Drones

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, ξεκαθάρισε το πλαίσιο εμπλοκής της χώρας. Υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η Κύπρος «δεν συμμετείχε, δεν συμμετέχει και δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης».

Ωστόσο, το αίσθημα ασφάλειας έχει διαταραχθεί. Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για την επίθεση από μη επανδρωμένο αερόχημα (drone) που σημειώθηκε εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι υπήρξε έγκαιρος εντοπισμός και αναχαίτιση και άλλων drones που κινούνταν απειλητικά προς την ίδια περιοχή, καταδεικνύοντας τον άμεσο κίνδυνο διάχυσης της κρίσης της Μέσης Ανατολής στο κυπριακό έδαφος.

Αμερικανικό αίτημα για ανθρωπιστικό διάδρομο και Πεζοναύτες

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και του Ιράν έχει θέσει την Ουάσιγκτον σε κατάσταση συναγερμού για την ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την παροχή διευκολύνσεων, με σκοπό την ενδεχόμενη μαζική απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το αμερικανικό αίτημα, το οποίο εστιάζει στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της επιχείρησης, περιλαμβάνει και την προοπτική αποστολής Αμερικανών πεζοναυτών στην Κύπρο. Ο ρόλος τους θα είναι αυστηρά προστατευτικός, στοχεύοντας στην ασφάλεια του ανθρωπιστικού διαδρόμου που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιθανή άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων, διατήρησε χαμηλούς τόνους. Επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούν «διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό υπηκόων τρίτων κρατών, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, με τις ΗΠΑ», υπενθυμίζοντας τον καθιερωμένο ρόλο της Κύπρου ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR
Exit mobile version