Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ" – ΤΟΥΡΚΙΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

“Καθώς η Τουρκία προχωρά για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή, έχει παρακολουθήσει μια αυξανόμενη σκληρή στάση από τη γειτονική της Ελλάδα, η οποία έχει εμπλακεί σε μια παραδοσιακή τακτική για να προκαλέσει την Άγκυρα και να συσπειρώσει την ΕΕ εναντίον της”, γράφει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah σε ένα εκτενέστατο άρθρο που παρουσιάζει την Ελλάδα ως τον “κακό γείτωνα” που προκαλεί συνεχώς την “φιλειρηνική” Τουρκία!

Το κυπριακό ζήτημα, η μεταναστευτική κρίση, οι δραστηριότητες ενέργειακής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη και οι διαμάχες για τις υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο αποτελούν όλες πηγές φόβου και ανησυχίας για την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί την αυξανόμενη εχθρότητα της Αθήνας, λένε ειδικοί“, γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Ακολουθεί το άρθρο της Daily Sabah:

“Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με ιστορία εναλλασσόμενων περιόδων συνεργασίας και συγκρούσεων, για άλλη μια φορά βρίσκονται στη μέση των διμερών εντάσεων. Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα μια σκληρή και καταδικαστική στάση απέναντι στην Τουρκία στην οποία έχουν συγχωνευτεί παλαιές και νέες διαμάχες.

Το κυπριακό ζήτημα, η μεταναστευτική κρίση, οι δραστηριότητες ενέργειακής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη και οι διαμάχες για τις υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο αποτελούν όλες πηγές φόβου και ανησυχίας για την Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί την αυξανόμενη εχθρότητα της Αθήνας, λένε ειδικοί.

“Η Ελλάδα πέρασε τα τελευταία 50 χρόνια με τη ρητορική μιας τουρκικής απειλής στο Αιγαίο από την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο. Τώρα, προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη με τη ρητορική μιας τουρκικής απειλής στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Μεσούτ Χακκί Κασίν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Yeditepe της Κωνσταντινούπολης στην Daily Sabah. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν υιοθετεί εχθρική προσέγγιση και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ απολαμβάνουν ακόμη και καλές οικονομικές σχέσεις.

Τα πρόσφατα παραδείγματα επιθετικών δηλώσεων και πράξεων από την Ελλάδα προς την Τουρκία είναι άφθονα, με την Αθήνα να απαντά την περασμένη εβδομάδα στην πρόταση που διατυπώθηκε στην Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών στα σύνορά της με την Τουρκία και με τον ισχυρισμό ότι τουρκικά μαχητικά “παρενοχλησαν και προσέγγισαν” ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατού τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, στον πυρήνα των παραδοσιακά τεταμένων σχέσεων μεταξύ της γειτονικής Ελλάδας και της Τουρκίας που έχουν χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται το πρόσθετο βάρος της μετανάστευσης και ένας αγώνας εξερεύνησης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ορκίστηκε στρατιωτική αντίδραση στην Τουρκία, όταν η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εξερευνά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο σύντομα. Με αυτή τη δήλωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ απάντησε «Ας λύσουμε όλα τα ρήγματα με σχέσεις καλής γειτονίας, αμοιβαία καλή θέληση και χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων».

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία, η Τουρκική Πετρελαϊκή (TPAO), η οποία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της σε περιοχές με την άδεια της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι δηλώσεις της Ελλάδας είναι μια προσπάθεια να κερδίσει τους συμμάχους και να συσπειρώσει την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας.

“Προκειμένου να ξεπεράσει τις ανησυχίες και τους φόβους της, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει την ΕΕ, ειδικά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ λίγο λίγο στο πλευρό της και να δώσει στην Τουρκία μηνύματα, αλλά δεδομένου ότι η Τουρκία είναι αποφασιστική στις πράξεις της, αυτή η ένταση συνεχίζεται”, δήλωσε ο Nihat Ali Özcan, ανώτερος αναλυτής ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο TOBB, στη Daily Sabah.

«Δεδομένου ότι η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της, χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή τακτική – να προκαλεί την Τουρκία και να παραπονιέται σε άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις ότι η Τουρκία ακολουθεί μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα. Έτσι η Ελλάδα προσπαθεί να εμπλέξει άλλες χώρες στο παιχνίδι και να επεκτείνει το μέτωπό της εναντίον της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πολιτική που η Ελλάδα χρησιμοποίησε από την αρχή, ένα παράδειγμα επιτυχίας αυτής της τακτικής είναι ότι είχε κερδίσει την ΕΕ “, πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ, ωστόσο, είναι επί του παρόντος απασχολημένη με άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού και το Brexit ενώ δεν υπάρχει ισχυρή ομοφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο.”

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα