Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, η πρώην πρέσβης στη Συρία και τη Ρωσία, Τάσια Αθανασίου, διορίστηκε Ειδική Απεσταλμένη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στη Συρία, ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν τέλει στο δρόμο της ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Συρία που είχε καθυστερήσει πολύ.
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε επίσης αυτή τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων δηλώνοντας μέσω Twitter ότι «Με την απόφασή μου, η Πρέσβης Τάσια Αθανασίου διορίζεται ως Ειδική Απεσταλμένη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα σχετικά με τη Συρία».
«Η εντολή θα περιλαμβάνει επαφές σχετικά με τις διεθνείς πτυχές της Συρίας και τη σχετική ανθρωπιστική δράση, καθώς και συντονισμό δράσεων ενόψει των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Υπουργείο εξήγησε επίσης ότι η Αθανασίου ήταν πρεσβευτής της Ελλάδας στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, όταν επιθεώρησε την αναστολή της διπλωματικής μας αποστολής εκεί.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά στρατηγική κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ανέθεσαν σε κάποιον που είναι ήδη εξοικειωμένος με τη Συρία και τις αρχές τους, υποδηλώνοντας ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να αποκατασταθεί η πρεσβεία στη Δαμασκό.
Αν και το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων «υπαγορεύτηκε από τους τότε όρους ασφαλείας», γνωρίζουμε ότι διατάχθηκε από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπό εντολές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστήριζε, και σε ορισμένες περιπτώσεις, εξακολουθεί να υποστηρίζει τζιχαντιστές ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή ανέφεραν ότι η απόφαση διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία αποτελεί μέρος της σταθερής δραστηριότητας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις πηγές, η αυξημένη επιθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, δήλωσε ο Δένδιας στις συναντήσεις του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Otto Pedersen.
Συμπτωματικά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι η ανάθεση της Αθανασίου στη θέση του απεσταλμένου είναι μόνο το πρώτο βήμα για το σωστό άνοιγμα των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Συρία.
Πάνω από 500.000 Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί από την Αντιόχεια ζουν στη Συρία και υποστηρίζουν σε συντριπτική πλειοψηφία τον Άσαντ.
Ο Χαφέζ αλ-Άσαντ, προηγούμενος πρόεδρος της Συρίας και πατέρας του Μπασάρ, είχε υποσχεθεί ότι εάν η Τουρκία πάει ποτέ σε πόλεμο με την Ελλάδα, η Συρία θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη νότια Τουρκία για την υποστήριξη της Ελλάδας.
Αυτό προέκυψε επειδή το 1939 η Τουρκία μέσω ψευδών εκλογών με την υποστήριξη της αποικιακής εξουσίας της Γαλλίας έκλεψε την επαρχία Iskenderun (τώρα γνωστή ως Hatay), από τη Συρία.
Μέχρι σήμερα, η Δαμασκός εξακολουθεί να αναγνωρίζει το Iskenderun ως μέρος της Συρίας που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Η κλοπή του Iskenderun από την Τουρκία ήταν επίσης μια οδυνηρή υπόθεση για τους Έλληνες.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας ήταν σε εξορία στη Δαμασκό και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην Αντιόχεια λόγω της κατοχής της επαρχίας από την Τουρκία.
Η επανέναρξη των σχέσεων με τη Συρία θα επαναφέρει την ισορροπία στην κυριαρχεία στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Ελλάδας, καθώς η Τουρκία δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο στην περιοχή, εκτός από την πολιορκημένη κυβέρνηση Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη που πρόκειται να καταρρεύσει υπό την πίεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Στρατάρχη Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ.
Παρόλο που η Τουρκία έχει περάσει οκτώ χρόνια προσπαθώντας να απομακρύνει τον Άσαντ από την εξουσία με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης απόπειρας εισβολής στην επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, απέτυχε εντελώς σε κάθε προσπάθεια.
Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας και Συρίας προέκυψε μετά από μια μακρά και διαρκή εκστρατεία ακτιβιστών των κοινωνικών μέσων που μοιράστηκαν την παρακάτω εικόνα.
ΠΗΓΗ: GREEK CITY TIMES