Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συναντήση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα
Oι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. Μένει πλέον οι δύο πλευρές να υπογράψουν το σχετικό συνυποσχετικό.
«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.
«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε:
«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του παντα με σεβασμο για τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».
«Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», τονισε ο Νίκος Δένδιας.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσφεύγει σε διεθνές δικαστήριο για την επίλυση διαφοράς.