Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι έλαβε τη Δευτέρα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ειδικά τις εξελίξεις στην Λιβύη.
Συζήτησαν τρόπους για να αναπτύξουν προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της νέας πανδημίας κοροναϊού και να διευκολυνθούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικης επικοινωνιας, Σίσι και Μητσοτάκης μοιράστηκαν παρόμοιες απόψεις όσον αφορά τη στάση και τα συμφέροντα των χωρών τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και την επιβεβαίωση της σημασίας του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)
το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την προεδρική δήλωση.
Ο εκπρόσωπος πρόσεθεσε ότι η τηλεφωνική κλήση αντιμετώπισε τις τελευταίες καταστασεις της κρίσης στη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόρριψη των ξένων παρεμβάσεων που καθιστά το ζήτημα πιο περίπλοκο και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων συμφερόντων εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού της Λιβύης
Ο Σίσι και ο Μητσοτάκης ανέφεραν ότι τέτοιες “παρεμβολές” θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια των γειτόνων της Λιβύης αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών.
Εν τω μεταξύ, ζήτησαν ενοποιημένες διεθνείς προσπάθειες για την υποστήριξη μιας διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη μέσω της υποστήριξης των ιδεων του ΟΗΕ σε σχέση με αυτό, καθώς και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Γερμανία.
Ο Σίσι και ο Μητσοτάκης συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία όσον αφορά την καταπολέμηση του κοροναϊού μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διατήρησης του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων στα δύο φιλικά έθνη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εκπρόσωπο Μπάσαμ Ράντι.
Ανέλαβαν μέσα ενίσχυσης της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, είτε στο διμερές είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που περιλαμβανει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Υπο την άποψη αυτή, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν ανταλλαγές επισκέψεων.