Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

ΕΛΛΑΔΑ & ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι έλαβε τη Δευτέρα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ειδικά τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Συζήτησαν τρόπους για να αναπτύξουν προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της νέας πανδημίας κοροναϊού και να διευκολυνθούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικης επικοινωνιας, Σίσι και Μητσοτάκης μοιράστηκαν παρόμοιες απόψεις όσον αφορά τη στάση και τα συμφέροντα των χωρών τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και την επιβεβαίωση της σημασίας του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)

το οποίο θεωρείται ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την προεδρική δήλωση.

Ο εκπρόσωπος πρόσεθεσε ότι η τηλεφωνική κλήση αντιμετώπισε τις τελευταίες καταστασεις της κρίσης στη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόρριψη των ξένων παρεμβάσεων που καθιστά το ζήτημα πιο περίπλοκο και τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων συμφερόντων εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού της Λιβύης

Ο Σίσι και ο Μητσοτάκης ανέφεραν ότι τέτοιες “παρεμβολές” θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια των γειτόνων της Λιβύης αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών.

Εν τω μεταξύ, ζήτησαν ενοποιημένες διεθνείς προσπάθειες για την υποστήριξη μιας διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη μέσω της υποστήριξης των ιδεων του ΟΗΕ σε σχέση με αυτό, καθώς και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Γερμανία.

Ο Σίσι και ο Μητσοτάκης συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία όσον αφορά την καταπολέμηση του κοροναϊού μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διατήρησης του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων στα δύο φιλικά έθνη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εκπρόσωπο Μπάσαμ Ράντι.

Ανέλαβαν μέσα ενίσχυσης της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, είτε στο διμερές είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που περιλαμβανει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Υπο την άποψη αυτή, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν ανταλλαγές επισκέψεων.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ

Όπως και σε άλλες χώρες, τά επιθετικά ελικόπτερα AH-64...

Κώστας Ηλιάκης: Το Ελληνικό F-16 που δεν προσγειώθηκε ποτέ

Στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας, υπάρχουν πολλές ιστορίες για...

Η καταστροφή των Τουρκικών Leopard-2A4 στην μάχη της Αλ Μπαμπ

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τα...

USS Gerald R. Ford: Το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ και η κλάση Ford

Τα αεροπλανοφόρα είναι σήμα κατατεθέν της δύναμης του Ναυτικού...

Από AGM-88 HARM στους AARGΜ και SiAW: Οι δυνατότητες της Δύσης για καταστολή της αεράμυνας

Ο AGM-88 αποτελεί μάλλον τον πιο ικανό πύραυλο καταστροφής...

Εξελίξεις