Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελικόπτερα Πολεμικής Αεροπορίας: Συνάντηση με Airbus στο ΓΕΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Όπως έχουμε πει ξανά, φαίνεται ότι τα επιτελεία εξετάζουν τις επιλογές τους για την αντικατάσταση των παλαιών τους ελικοπτέρων. Προ ημερών εκπρόσωποι της Leonardo Helicopters συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, πιθανώς ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν στο ΓΕΣ στα τέλη του περασμένου έτους.

Τώρα, ήταν σειρά της Airbus να παρουσιάσει τις επιλογές που προσφέρει στον τομέα των ελικοπτέρων στο ΓΕΑ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση στο ΓΕΑ πάνω σε αυτό το αντικείμενο καθώς στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε πάλι συνάντηση με την εταιρεία, συγκεκριμένα για τα ελικόπτερα «Έρευνας και Διάσωσης (SAR)» που προσφέρει.

Για την πιο πρόσφατη συνάντηση, το ΥΠΕΘΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Airbus», κ. Baudoin Marraud des Grottes (Head of Sales, Western Europe Region), κας. Oriane Lefebvre (Sales Manager) και κ. Γεώργιου Χριστοφορίδη (Military Business Advisor) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων που κατασκευάζει.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Πολεμική Αεροπορία έχει υπό την κατοχή της 5 τύπους ελικοπτέρων τα οποία αναλαμβάνουν κυρίως αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR/CSAR) και αεροδιακομιδές. Το καταλληλότερο και πιο σύγχρονο ελικόπτερο του ρόλου είναι το γνωστά AS 332C1 Super Puma όμως ο αριθμός των Super Puma που είναι διαθέσιμος φαίνεται να μην επαρκεί αναγκάζοντας την ΠΑ να εκτελεί αποστολές SAR με τα πολύ παλαιότερα AB-205.

Ελικόπτερα Πολεμικής Αεροπορίας: Συνάντηση με Airbus στο ΓΕΑ
Photo By Copyright ©2006 K. Krallis, SV1XV – Own work by uploader, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4517363

Έτσι φαίνεται πιθανό το ΓΕΑ να εξετάζει την απόκτηση σύγχρονων ελικοπτέρων για να πλαισιώσουν τα Super Puma αλλά και να αυξήσει τις διαθεσιμότητες των τελευταίων, όπως μαρτυρούν κάποιες φετινές συναντήσεις, πάλι με την Airbus για την τεχνική υποστήριξή τους.

Οι επιλογές της Airbus

Επίσημα, η Airbus προσφέρει 6 σχέδια ελικοπτέρων που μπορούν να αναλάβουν αποστολές έρευνας και διάσωσης. Αυτά είναι τα H160M, H175M, AS565 MBe, NH-90 (στην έκδοση NFH), H215M και H225M.

Είναι πολύ πιθανό η Πολεμική Αεροπορία να εξετάζει τους τύπους που έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τα ελικόπτερα που είτε ήδη έχει στην κατοχή του, ή τουλάχιστον είναι εντός του γενικού πλαισίου των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας έτσι τα H215M/H225M, έχοντας ως βάση τα Super Puma/Cougar, τα «φαβορί» με τα NH-90 να ακολουθούν λόγω της παρουσίας τους στην Αεροπορία Στρατού/ΔΕΠ.

Ελικόπτερα Πολεμικής Αεροπορίας: Συνάντηση με Airbus στο ΓΕΑ
Photo By Dylan Agbagni – flickr.com, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92778270

Απόκτηση σύγχρονων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης

Σε γενικές γραμμές πάντως, η απόκτηση σύγχρονων ελικοπτέρων SAR, είτε μιλάμε για ελικόπτερα της Airbus, Agusta Wasteland ή κάποια έκδοση των Black Hawk, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση, ειδικά άμα δεν αναλωθούν σε αποστολές αεροδιακομιδών (έχουμε τα Trekker) ή μεταφοράς VIP προσώπων όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα