ΕΚΤΑΚΤΟ: ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ – Κατέλαβαν Αρμένικο έδαφος οι Αζέροι

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ – Κατέλαβαν Αρμένικο έδαφος οι Αζέροι

Για δεύτερη ημέρα η κατάσταση στη λίμνη Σεβ της επαρχίας Σιούνικ της Αρμενίας και γύρω από αυτήν είναι εκρηκτική, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν καταπάτησαν τα κρατικά σύνορα της Αρμενίας και επιχείρησαν να καταλάβουν τη λίμνη Σεβ.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας έχουν προβεί σε διάφορες τακτικές αντενέργειες. Στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν σε ορισμένες κοντινές περιοχές εγκατέλειψαν τις θέσεις ως αποτέλεσμα των τακτικών αντενεργειών των ενόπλων δυνάμεών μας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης όπλων τόσο από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, πάνω από 250 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των κρατικών συνόρων μας – σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Syunik και Gegharkunik”, δήλωσε ο Πασινιάν.

Αυτό που έχουν κάνει οι Αζέροι είναι μια πρόκληση που μπορεί να έχει πιο μεγάλους στρατιωτικούς-πολιτικούς στόχους, είπε.

“Αυτό που εννοώ είναι ότι οι Αζέροι καταπάτησαν τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανότατα όχι για να επιλυθεί εδαφικό ζήτημα αλλά για να προκληθούν στρατιωτικές συγκρούσεις”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να εξηγήσουν την παρουσία τους εκεί με σίγουρα πλαστούς χάρτες με τη βοήθεια των οποίων προσπαθούν να στηρίξουν ότι πρόκειται για εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του Αζερμπαϊτζάν είναι αβάσιμοι και το γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση που δημιουργείται αντιστοιχεί πλήρως στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της συμφωνίας της CSTO, η οποία προβλέπει διαβουλεύσεις, συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών της CSTO και δράσεις για την εξάλειψη της απειλής.

Ο Νίκολ Πασιανάν κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας και τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη CSTO για τη διέλευση των κρατικών συνόρων της Αρμενίας από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για επισήμως αναγνωρισμένο κομμάτι του Αρμενικού κράτους και σε περίπτωση ενεργοποίησης του εν λόγω άρθρου η κατάσταση θα βγει αυτομάτως εκτός ελέγχου αφού η περιοχή θα μπει σε πόλεμο με απρόβλεπτες εξελίξεις για το Αζερμπαϊτζάν και τους συμμάχους του, όπως η Τουρκία.

Share
Translate »