Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ισραήλ θέλει να κατασκευάσει νέο λιμάνι στην Κύπρο – Πληροφορίες από IsraelHayom

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σημαντική εξέλιξη, το Ισραήλ θέλει να κατασκευάσει λιμάνι στη Λάρνακα της Κύπρου, αναφέρει η Israel Hayom και άλλες Ισραηλινές εφημερίδες. Αυτή η στρατηγική κίνηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για πιθανή παράλυση του λιμανιού της Χάιφα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ έχει θέσει φιλόδοξα ένα χρονοδιάγραμμα 60 ημερών για τη δημιουργία του νέου λιμανιού σε συνεργασία με την Κύπρο. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι η εμπορική και στρατιωτική γραμμή ανεφοδιασμού του Ισραήλ παραμένει αδιάκοπη σε περιόδους πολέμου μέσω της Κύπρου κάτι που αν συμβεί αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την εντάσσει επίσης πιθανότατα στους στόχους της Χεζμπολάχ.

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το Υπουργείο Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα για συναντήσεις στην Κύπρο, τονίζοντας σε Ισραηλινά ΜΜΕ ότι το λιμάνι αυτό αποτελεί «εθνική ανάγκη» για το Ισραήλ.

Το αναμενόμενο κόστος αυτού του έργου ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ απαιτείται άμεση δράση για την τήρηση της περιορισμένης προθεσμίας. Πέρα από τον άμεσο σκοπό του, το λιμάνι της Λάρνακας θεωρείται ως ακρογωνιαίος λίθος στον μελλοντικό στρατηγικό σχεδιασμό του Ισραήλ.

Θα αποτελεί μέρος ενός νέου δικτύου μεταφοράς, που ενισχύει ενδεχομένως τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας μέσω Ισραήλ και Κύπρου, εν μέσω προοπτικών ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ισραήλ θέλει να κατασκευάσει νέο λιμάνι στην Κύπρο - Πληροφορίες από IsraelHayom
PHOTO LICENSED FROM ENVATO FOR NEMESIS HD

Ο πρωταρχικός στόχος πίσω από την κατασκευή του λιμανιού στην Λάρνακα της Κύπρου είναι η προστασία του Ισραήλ από τον κίνδυνο εμπορικής και στρατιωτικής απομόνωσης εάν το λιμάνι της Χάιφα στοχοποιηθεί στην σύγκρουση. Αυτό φυσικά θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να εξετάσει και αν υπάρχει περίπτωση να απειληθεί η Λάρνακα από πυρά της Χεζμπολάχ και ποιοί τρόποι υπάρχουν για να προστατευθεί. Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει μέσω της παροχής από το Ισραήλ συστοιχιών IRON DOME και συστημάτων αεράμυνας κατάλληλων για να εμπλέξουν και αντιπλοϊκούς πυραύλους ή drones.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη Κυβερνητική επιβεβαιώση.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα