Ο Πόλεμος Ισραήλ – Γάζας έχει επηρεάσει σοβαρά τις υποδομές και την καθημερινή ζωή των κατοίκων και των δύο πλευρών, ειδικά μετά την πλήρης διακοπή λειτουργίας του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας εν μέσω ισχυρών βομβαρδισμών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.
Αυτή η κρίση προέκυψε όταν το εργοστάσιο ξέμεινε από καύσιμα, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τις προμήθειες καυσίμων, ηλεκτρισμού και ύδρευσης στην Λωρίδα καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας. Το μπλακ άουτ έχει αφήσει αμέτρητα σπίτια χωρίς ρεύμα, επηρεάζοντας σοβαρά τα νοσοκομεία, τα συστήματα ύδρευσης και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις αυτού είναι τεράστιες και προκλήθηκαν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.
Αεροπορικές επιδρομές και συγκέντρωση δυνάμεων του IDF
Η ένταση και οι απώλειες της σύγκρουσης έχουν κλιμακωθεί δραματικά. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στην κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων στη Γάζα, όπως ακριβώς είχαν προειδοποίησει τόσο οι αρχές του Ισραήλ όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) συγκεντρώνονται συνεχώς στα σύνορα, με δηλώσεις που αναφέρουν ότι θέλουν να «ισοπεδώσουν τη Γάζα και να ξεριζώσουν την Χαμάς» πριν εξαπολυθεί η χερσαία επέμβαση.
Πολιτικές αλλαγές στο Ισραήλ
Εν μέσω της αναταραχής, το πολιτικό τοπίο του Ισραήλ είναι επίσης μάρτυρας μιας ενωτικής κίνησης. Ο Μπένι Γκαντζ, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας και πολέμου με τον σημερινό Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στους εχθρούς του Ισραήλ.
Διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για ειρήνη
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με πολλούς ηγέτες και οργανώσεις να εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την κλιμακούμενη βία. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχει προειδοποιήσει για τις «σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις» του πολέμου. Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και μια διπλωματική λύση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων και στις δύο πλευρές που μέχρι τώρα όμως δεν έχουν αποδόσει καρπούς.
Η Αίγυπτος φέρεται επίσης να είναι σε συζητήσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να ξεφύγουν οι άμαχοι της Γάζας από τους βομβαρδισμούς.