20.7 C
Athens
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Οι ευχές Μενέντεζ για την Κύπρο και οι νέες προοπτικές

Ολοκληρώθηκε χθές η στρατιωτική παρέλαση στην Λευκωσία με αφορμή...

Οι απειλές Ερντογάν θα συναντήσουν τα Ελληνικά όπλα

Ο Ερντογάν για ακόμα μια φορά προκαλεί ανοιχτά με...

JAVELIN: Σημαντικό ενδιαφέρον του ΓΕΣ για το αντιαρματικό

Πολύ θετικά νέα έχουμε για μια πιθανή προμήθεια νέων...

Η Ταϊβάν ξεκαθαρίζει για την αντίδραση της σε πιθανό ναυτικό αποκλεισμό

Ανώτατος αξιωματούχος της Ταϊβάν είπε στο Reuters ότι ακόμη...

ARGO 22: Ελλάδα και Γαλλία θα δείξουν τα δόντια τους

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ από το «Σάββατο...

Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε σε Ρώσους νομοθέτες, υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την Τετάρτη, με την προσοχή να επικεντρώνεται φέτος κυρίως στην εγχώρια πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα παραιτηθεί.

Μιλώντας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο λόγος του Πούτιν περιγράφει ορισμένες “θεμελιώδεις αλλαγές” στο σύνταγμα της Ρωσίας.

“Αυτές οι αλλαγές, όταν θα υιοθετηθούν, και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μετά από συζητήσεις, όπως είπε ο Πούτιν, θα φέρουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο σε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος αλλά και στην ισορροπία εξουσίας στο σύνολό της”, είπε ο Μεντβέντεφ.

Οι αλλαγές που περιέγραψε ο πρόεδρος θα ισχύουν για το “εκτελεστικό τμήμα, τον νομοθετικό και τον δικαστικό κλάδο”, συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

“Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παρέχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας την ευκαιρία να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις γι ‘αυτό. Και υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύω ότι είναι σωστό ότι, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση στη σημερινή της σύνθεση θα πρέπει να παραιτηθεί”, ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για το έργο του και παρότρυνε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσουν το έργο τους μέχρι να μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση.

Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει τη νέα θέση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Μεντβέντεφ συμφώνησε να αναλάβει το νέο ρόλο.

Ο Πιότρ Τολστόι, ο αναπληρωτής ομιλητής της ρωσικής κατώτερης βουλής, δήλωσε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων που περιγράφει ο Πούτιν.

“Όσον αφορά την υλοποίηση, είμαι σχεδόν 100% βέβαιος ότι οι σημερινές σημαντικές αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις πρωτοβουλίες, διότι το μήνυμα του προέδρου είναι μια άμεση έκκληση σε όλους τους κλάδους της εξουσίας και όλοι θα εργαστούμε για την εφαρμογή του το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο ανώτερος νομοθέτης.

Ομιλία του Πούτιν στους νομοθέτες

Νωρίτερα την Τετάρτη στην ομιλία του προς τους νομοθέτες, ο Πούτιν παρουσίασε μια σειρά προτεινόμενων αλλαγών στο σύνταγμα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων νέων ορίων στις εξουσίες διορισμού του προέδρου. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο της χώρας για το διορισμό μελών της κυβέρνησης και μειωμένες εξουσίες για τον πρόεδρο στο να απορρίπτει τους υποψηφίους. Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να απαγορευτούν στους ανώτερους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των νομοθέτων, των κυβερνόντων, του πρωθυπουργού και άλλων, να μπορούν να κατέχουν άδειες διπλής υπηκοότητας και ξένης διαμονής. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές που διευκρινίζουν ότι οι ρωσικοί νόμοι έχουν προτεραιότητα έναντι των διεθνών νόμων σε περιπτώσεις που αντιβαίνουν στη ρωσική νομοθεσία.

Ο Πούτιν επέλεξε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη θέση του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2012 και τον επαναδιόρισε το 2018 μετά την έναρξη της τέταρτης προεδρικής του θητείας. Ο Μεντβέντεφ υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ρωσίας μεταξύ 2008 και 2012, ενώ ο Πούτιν υπηρετούσε τότε ως πρωθυπουργός.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ