Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ειρωνείες Ερντογάν σε Μπάιντεν για F-16 και Σουηδία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής των G20 που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν μια σύντομη συνομιλία. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει ζητήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ και την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είχε μια «γρήγορη κουβέντα με τον Μπάιντεν» και συζήτησε το θέμα των F-16. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ότι οι ΗΠΑ συνδέουν τη συμφωνία για τα F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του δήλωσε:

«Συζητήσαμε για το ζήτημα των F-16. Δυστυχώς, οι φίλοι μας συνεχίζουν να αναφέρονται στη Σουηδία όταν προκύπτει το θέμα των F-16. Μια τέτοια προσέγγιση μας αναστατώνει σοβαρά. Λέτε ότι όλα εξαρτώνται από το Κογκρέσο, κι εγώ έχω Κογκρέσο. Ποιο είναι το Κογκρέσο μου; Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ειρωνείες Ερντογάν σε Μπάιντεν για F-16 και Σουηδία
By Turkish Presidency

Δεν είναι δυνατόν να πω εγώ ναι αν δεν ψηφιστεί μια τέτοια απόφαση από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν είμαι σε θέση που να μπορώ να αποφασίσω μόνος μου, πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μου. Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, και όσο δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του κοινοβουλίου μου.»

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα ήδη υπάρχοντα μαχητικά της. Συγκεκριμένα, το αίτημα του Ερντογάν περιλαμβάνει πώληση 40 F-16 Viper και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 F-16 που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ επιμένουν να είναι αρνητικά στην προμήθεια Τουρκικών αναβαθμισμένων F-16V από τις ΗΠΑ κάτι το οποίο όμως φαίνεται να διαπραγματεύεται εδώ και καιρό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αντάλλαγμα την είσοδο της Σουηδίας στο NATO.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα