Έκπληξη προκαλούν οι εικόνες φθοράς στο εσωτερικό της Μονής Σουμελά της Τραπεζούντας, η οποία περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Πολλά από τα πρόσωπα στις τοιχογραφίες του ιστορικού μοναστηριού έχουν κατακερματιστεί, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν χαραχθεί πάνω τους ονόματα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ορατά.
Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στα περίχωρα της Τραπεζούντας, έκλεισε το 2015 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι θα παραμείνει κλειστό για ένα έτος, όμως, λόγω των εργασιών ενίσχυσης και επισκευής, δεν άνοιξε για πέντε χρόνια.
Μετά από μακρά περίοδο αποκατάστασης, άνοιξε ξανά στις 28 Ιουλίου και άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Ωστόσο, επισκέπτες του μοναστηριού κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τις φθορές που αντίκρισαν εκεί.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες, όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στα οποία μπορεί να φτάσει κάποιος έχουν κατακερματιστεί. Επιπλέον, ορισμένες τοιχογραφίες έχουν χαραχθεί εντελώς, ενώ σε άλλες έχουν γραφτεί ονόματα.
Ανέπαφα παρέμειναν μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονται στην οροφή του καθολικού. Δεν είναι γνωστό πόσο πρόσφατες είναι οι φθορές.
Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση τον 4ο αιώνα και απέκτησε ιδιαίτερη σημασία την εποχή της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας των Μεγάλων Κομνηνών. Επί Αλεξίου Γ΄ Κομνηνού η μονή ενισχύθηκε σημαντικά και τα εισοδήματά της διασφαλίστηκαν με αυτοκρατορικά διατάγματα.
Η Μονή Σουμελά αποτελεί το σημαντικότερο προσκύνημα για τους Έλληνες του Πόντου και δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Πηγή: tourkikanea.gr

