Έκπληκτοι μένουν αυτοί οι οποίοι βλέπουν την καταστροφή στη Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, που περιλαμβάνεται στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Πολλά από τα πρόσωπα στις τοιχογραφίες του ιστορικού μοναστηριού έχουν κομματιαστεί, ενώ πλέον λόγω των ονομάτων που έχουν γράφει πάνω τους, δεν είναι πια ορατές.

Το ιστορικό μοναστήρι Σουμελά πού βρίσκεται στα περίχωρα του Καραντάγ, έκλεισε το 2015 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Τότε είχε λεχθεί πως θα κλείσει προσωρινά για ένα έτος αλλά λόγω των έργων ενδυνάμωσης και επισκευής δεν άνοιξε για 5 χρόνια.
Μετά από μακρά περίοδο αποκατάστασης άνοιξε ξανά στις 28 Ιουλίου και άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Ωστόσο όσοι επισκέφτηκαν το μοναστήρι του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, κοινοποίησαν στα social media φωτογραφίες με την καταστροφή που είδαν εκεί.

Οι επισκέπτες είδαν ότι όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στα οποία θα μπορούσε να φτάσει κάποιος άνθρωπος, έχουν κομματιαστεί. Επιπλέον κάποιες τοιχογραφίες έχουν χαραχθεί εντελώς, ενώ σε άλλες πάνω έχουν γραφτεί ονόματα.
Ανέπαφα παρέμειναν μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ταβάνι του μοναστηριού. Δεν είναι γνωστό ωστόσο το ποσό νέες είναι αυτές οι καταστροφές.

Αυτό το ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι και εκκλησιαστικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1204 από το πριγκιπάτο των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Στην εποχή του Αλεξίου η σημασία του μοναστηριού αυξήθηκε και διασφαλίστηκαν με αυτοκρατορικά φιρμάνια τα εισοδήματά του.
Το μοναστήρι που είναι το πιο σημαντικό προσκύνημα για τους Έλληνες του Πόντου, ετησίως δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
ΠΗΓΗ: TOURKIKANEA.GR