Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΕ ΠΡΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει από τη Βρετανία να παραδώσει τα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας μετά τη Brexit εποχή.

Η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα – που ονομάζονταν επίσης μάρμαρα του Έλγιν – απομακρύνθηκαν παράνομα από τον ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Elgin.

Τα μάρμαρα – που θεωρούνται ανάμεσα στα μεγάλα έργα του αρχαίου πολιτισμού – εμφανίζονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο σε μια πτέρυγα προσαρμοσμένη για να τα φιλοξενήσουν.

Το μουσείο ανέφερε στην εφημερίδα The Times of London ότι τα αγάλματα μετακινήθηκαν νόμιμα από τον ναό του Παρθενώνα και ειναι “προσβάσιμα στους 6 εκατομμύρια παγκόσμιους επισκέπτες που λαμβάνει το μουσείο κάθε χρόνο”.

Οι Times, ωστόσο, ανέφεραν ότι τα σχέδια διαπραγματευτικών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο περιλάμβανουν οντως την δέσμευση για την “επιστροφή των παρανόμως αφαιρεθέντων πολιτιστικών αγαθών στη χώρα καταγωγής τους”.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα