Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που έπληξαν το υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό και θέσεις του συριακού στρατού τόσο στην Σουέιντα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τες «κατάφωρη παραβίαση και επικίνδυνη κλιμάκωση». Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Δαμασκός αναφέρει ότι θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με κάθε μέσο. Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ αποβλέπει να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ:
«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει έντονα, με τον πιο σκληρό τρόπο, την δόλια ισραηλινή επιθετικότητα που στόχευσε κυβερνητικά ιδρύματα και πολιτικές εγκαταστάσεις τόσο στην πρωτεύουσα Δαμασκό όσο και στο κυβερνείο της Σουέιντα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο αρκετών αθώων πολιτών, δεκάδες τραυματισμούς – συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών – και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτή η στυγερή επίθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας σκόπιμης πολιτικής που ακολουθεί η ισραηλινή οντότητα για την υποδαύλιση εντάσεων, την εξάπλωση του χάους και την υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Συρία θεωρεί το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση και τις συνέπειές της και επιβεβαιώνει ότι διατηρεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά της να υπερασπιστεί τη γη και τον λαό της με όλα τα επιτρεπόμενα από το διεθνές δίκαιο μέσα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα – πρωτίστως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – να τηρήσει τις ευθύνες της και να λάβει επείγοντα, συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει τις επανειλημμένες επιθετικές πράξεις του Ισραήλ κατά του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους και μέλους των Ηνωμένων Εθνών».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε:
«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο κέντρο της Δαμασκού μετά τις στρατιωτικές του επεμβάσεις στη νότια Συρία αποτελούν μια προσπάθεια σαμποτάζ κατά των προσπαθειών της Συρίας να διασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Ο συριακός λαός έχει μια ιστορική ευκαιρία να ζήσει ειρηνικά και να ενσωματωθεί στον κόσμο. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης αυτής της ευκαιρίας θα πρέπει να συμβάλουν στις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για την εδραίωση της ειρήνης».

