“ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” – Απάντηση Δένδια στους Τουρκικούς ισχυρισμούς

Το ελληνικό κράτος κατηγορεί η Τουρκία για συστηματικό κλείσιμο μειονοτικών δημοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αποκαλώντας τη μουσουλμανική μειονότητα “τουρκική” κατηγορεί οτι οι εν λόγω αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας ορισμένων μειονοτικών σχολείων παραβιάζουν τη συνθήκη τις Λωζάνης και τις αποδίδει σε πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης.

Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει καθώς επικαλείται παραβιάση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές κατηγορίες βέβαια δεν έμειναν αναπάντητες από ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο στην ανακοίνωσή του γράφει μεταξύ άλλων:

“Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3.

Αναφορικά με όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι, ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού  9 μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της.

Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά την μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί.”

Share
Translate »