Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025
5.8 C
Athens

Δηλώσεις Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ: Τι είπε για Ουκρανία, Κουρσκ, πυρηνικά και αποδολαριοποίηση

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (Eastern Economic Forum (EEF)), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) είπε ότι είναι “ιερό καθήκον” για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις η υπεράσπιση των συνοριακών περιοχών και τοποθετήθηκε σε μια σειρά θεμάτων εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία και την κόντρα με την Δύση.

Σχετικά με το Κουρσκ και την επίθεση της Ουκρανίας

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στην περιοχή του Κουρσκ και σε άλλες ρωσικές συνοριακές περιοχές σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς. Υποστήριξε ότι αυτή η στρατηγική έχει αποδυναμώσει τις ουκρανικές δυνάμεις αλλού, επιτρέποντας στα ρωσικά στρατεύματα να εντείνουν την επίθεσή τους.

«Ο εχθρός υφίσταται πολύ μεγάλες απώλειες – τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό», δήλωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας είναι τόσο σημαντικές που ο στρατός της μπορεί σύντομα να χάσει τη μαχητική του αποτελεσματικότητα. Μετά τις επιθέσεις στο Κουρσκ, ο Πούτιν είπε ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση στον αριθμό των συμβασιούχων στρατιωτών που εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό.

Πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο Πούτιν μίλησε για πλήγματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πυρηνικούς σταθμούς Ζαπορίζια και Κουρσκ και τα χαρακτήρισε ως “πολύ επικίνδυνες τρομoκρατικές επιθέσεις” και πρόσθεσε: «Μπορεί κάποιος μόνο να φανταστεί τι θα συμβεί αν απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο—τι θα συμβεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ειρηνευτικές προσπάθειες Ρωσίας και Ουκρανίας

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο με όρους που ευθυγραμμίζονται με τα προηγουμένως συμφωνηθέντα έγγραφα. Μίλησε για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του Μαρτίου 2022, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω της δυτικής παρέμβασης όπως ισχυρίστηκε.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία», είπε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να βασίζεται σε πραγματικές συμφωνίες και όχι σε «εφήμερες απαιτήσεις». Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και τα δικαιώματα των ανθρώπων στην Ουκρανία που μιλούν ρωσικά και μοιράζονται πολιτιστικές παραδόσεις με τη Ρωσία όπως δήλωσε ακυρώνοντας προηγούμενες δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και Ρώσων αξιωματούχων μετά την Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ που ανέφεραν διακοπή κάθε είδους συνομιλιών με Ουκρανία.

Ρωσία και αποδολαριοποίηση

Ενώ πολλοί εικάζουν ότι η Ρωσία απομακρύνεται από το δολάριο των ΗΠΑ, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει την αποδολαριοποίηση. Αντίθετα, δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε συναλλαγές με δολάρια:
“Δεν αρνηθήκαμε να κάνουμε συναλλαγές με δολάρια. Μας αρνήθηκαν διακανονισμούς και είμαστε απλώς αναγκασμένοι να αναζητήσουμε άλλες επιλογές.”

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Οι Κούρδοι πυρπόλησαν βάσεις και προκάλεσαν απώλειες στις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) των Κούρδων έχουν εντείνει...

Al-Arabiya: Στο στόχαστρο Τραμπ μπαίνουν οι Χούθι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να κρατήσει...

Επίσκεψη Δένδια στο ΚΕΟΑΧ: Επίδειξη Ελληνικών Drones και Περιπλανώμενων Πυρομαχικών του ΚΕΤΑΚ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κέντρο...

Ξαφνική επίθεση της Ουκρανίας σήμερα στο Κουρσκ: Τι ξέρουμε ως τώρα και τι απαντούν Ρωσικές πηγές

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση στην περιφέρεια...

Διαβάστε επίσης

Z-20: Το Κινέζικο ελικόπτερο «Black Hawk»

Το Harbin Z-20 , γνωστό και ως Divine Eagle...

Aermacchi M-346: Tο μελλοντικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

MG3: Από το MG42 του Β’ΠΠ στο σύγχρονο πολυβόλο του Ελληνικού Στρατού

Το πολυβόλο MG3, άμεσος απόγονος του θρυλικού MG42 από...

Παρατηρώντας την Τουρκική ναυτική βάση αποβατικών στην Φώκαια

Καμία θέση αντιαεροπορικών συστημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει στην...

14 Απριλίου 2024 | Η Επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ – Η Μέση Ανατολή αλλάζει

Σε μια ιστορική κίνηση το Ιράν ξεκίνησε μια μεγάλης...

Τα 40 Ελληνικά F-35 και η δυνατότητα στρατηγικής κρούσης

«Μην επιτίθεστε κατά μέτωπο σε θέσεις που μπορείτε να...

Περισσότερες Εξελίξεις