Ανακοίνωση για την ανάπτυξη περεταίρω δυνάμεων στη Μέση Ανατολή εξέδωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Ο Όστιν απαρίθμισε τα νέα μέτρα που πρόκειται να λάβουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ με αφορμή την κατάσταση στο Ισραήλ και τις κλιμακώσεις του Ιράν και των δυνάμεων που υποστηρίζει.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΑΜ:
«Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις που υποστηρίζει σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σήμερα διέταξα μια σειρά πρόσθετων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή. Αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής, θα αυξήσουν την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην άμυνα του Ισραήλ.
Πρώτον, ανακατεύθυνα την κίνηση της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM). Αυτή η ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου προστίθεται στην ομάδας κρούσης του USS Gerald R. Ford, η οποία δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αυξήσει περαιτέρω την επίδειξη δύναμής μας και θα ενισχύσει τις ικανότητες και την δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων.

Έχω επίσης ενεργοποιήσει την ανάπτυξη μιας συστοιχίας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) καθώς και πρόσθετων συστημάτων Patriot σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την περιοχή για να αυξήσω την δύναμη προστασίας των δυνάμεων των ΗΠΑ.
Τέλος, έθεσα έναν επιπλέον αριθμό δυνάμεων σε ετοιμότητα ως μέρος ενός οργανωμένου σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να αυξήσουν την ετοιμότητά τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν άμεσα όπου απαιτείται.
Θα συνεχίσω να αξιολογώ τις απαιτήσεις για την επίδειξη της δύναμής μας στην περιοχή και θα εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης πρόσθετων δυνατοτήτων όπως απαιτείται».