Αίγυπτος τουρκική διπλωματικών επαφών συναντήσεων Τσαβούσογλου, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – “Δεν έχουμε επαφές ούτε προγραμματίζονται”, NEMESIS HD

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – “Δεν έχουμε επαφές ούτε προγραμματίζονται”

Η Αίγυπτος διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που διαδίδει η τουρκική κυβέρνηση περί διπλωματικών επαφών και συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, δεν συζητούνται ούτε συναντήσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ούτε η προετοιμασία τους.

“Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία – άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται” δήλωσε η διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να αντιστοιχούν σε πραγματικές ενέργειες.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή.

Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομία των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία”, αναφέρει η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, “για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδέχεται η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου διακόπηκαν πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα.

“Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό. Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο” δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Share
Translate »