Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Διάδρομος Σουβάλκι: Η Λευκορωσία ξεκινά ασκήσεις ανεβάζοντας το θερμόμετρο με το NATO

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Λευκορωσία έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της με την Πολωνία και τη Λιθουανία, αυξάνοντας την ένταση με το NATO στην περιοχή και ειδικά στο στρατηγικό διάδρομο Σουβάλκι (Suwalki Gap). Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την ανάπτυξη αριθμού Ρώσων μισθοφόρων της Βάγκνερ (Wagner) στη Λευκορωσία, η οποία έχει εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των γειτονικών μελών του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας αναφέρθηκε σε αυτές τις ασκήσεις λέγοντας ότι πραγματοποιούνται μέσα από τα διδάγματα της «σύγκρουσης» στην Ουκρανία, πράγμα που υποδεικνύει την συμμετοχή της Wagner στις ασκήσεις. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση drones και τον συντονισμό μηχανοκίνητων μονάδων με άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας.

Ανυσηχία στο NATO

Διάδρομος Σουβάλκι: Η Λευκορωσία ξεκινά ασκήσεις ανεβάζοντας το θερμόμετρο με το NATO
U.S. Air Force Lt. Col. Tam Kangas (center), 61st Fighter Squadron instructor pilot, gives a pre-flight brief to 2nd Lt. Savannah Raskey (right), 187th Fighter Wing student pilot, alongside Senior Airman Dylan Mcgarr (left), 61st Aircraft Maintenance Unit crew chief, July 7, 2023, at Luke Air Force Base, Arizona. The 56th Fighter Wing routinely trains alongside Air Force Reserve and the Air National Guard to better integrate all Airmen in the Total Force effort. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Mason Hargrove)

Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν εκφράσει ανησυχία για πιθανή απειλή από τα στρατεύματα της Βάγκνερ, που τώρα εκπαιδεύουν τον Λευκορωσικό στρατό. Η Βαρσοβία εξέφρασε συγκεκριμένα ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα οι μισθοφόροι της Wagner να εμπλακούν σε επιθετικές επιχειρήσεις στο διάδρομο Σουβάλκι (Suwalki Gap) – έναν κρίσιμο διάδρομο 100 χιλιομέτρων που συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία και συνορεύει με τη Λευκορωσία και τον Ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η διεθνής προσοχή εστιάζει έντονα σε αυτήν την περιοχή, καθώς αξιωματούχοι και αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για την άμυνα του Suwalki σε περίπτωση σύγκρουσης. Η κατάληψη αυτού του διαδρόμου θα μπορούσε να απομονώσει τα κράτη της Βαλτικής από την ευρύτερη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ένα σενάριο που έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες και για αυτό το NATO ενισχύει την θέση του.

Η Λευκορωσία ξεκίνησε τις στρατιωτικές ασκήσεις στις 7 Αυγούστου, με την Πολωνία και την Λιθουανία να απαντούν μέσω της ενίσχυσης των συνόρων τους και με αίτημα για περαιτέρω βοήθεια από το NATO.

Η ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ (Wagner) εντός της Ρωσίας οδήγησε στη μετεγκατάστασή αριθμού τους στη Λευκορωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τους επέτρεπε να αποφύγουν ποινικές διώξεις με αντάλλαγμα να εκπαιδεύσουν τον Λευκορωσικό στρατό.

Γρήγορη πλοήγηση

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα