Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ιαπωνία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο (και πρώην ΥΠΕΞ), Τάρο Κόνο, και μέλη της Ιαπωνο – Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας.
Οι δυο τους είχαν μια γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της διμερούς συνεργασίας στους τομείς επενδύσεων, τουρισμού και άμυνας. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Τάρο Κόνο για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό.
Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία με τους οποίους εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας και της προσέλκυσης ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ακόμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Yoshimasa Hayashi.
«Η κοινή προσήλωση στo Διεθνές Δίκαιο & το Δίκαιο της Θάλασσας συνδέει Ελλάδα και Ιαπωνία. Στην ατζέντα ήταν οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις ΕΕ – Ιαπωνίας, η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, στην Αν. Μεσόγειο, τον Ινδο-ειρηνικό και τα Δυτικά Βαλκάνια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας.
«Η Ιαπωνία είναι μία νησιωτική χώρα που υπέγραψε την UNCLOS, όπως υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα Δικαίου της Θάλασσας, καταπολέμησης του αναθεωρητισμού & προσήλωσης στις Συνθήκες & των συνόρων που καθορίζουν.
Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν Ελλάδα και Ιαπωνία καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά αυτός είναι και ο κοινός μας τόπος, όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα,» πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε επιπλέον ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών διαπνέονται από κοινές αξίες και ότι Ελλάδα και Ιαπωνία επιδιώκουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές τους και καταδικάζουν από κοινού τον αναθεωρητισμό, τις απειλές και τη χρήση βίας.
Διαβάστε ακόμα: Εκτόξευση των Τουρκικών αμυντικών εξαγωγών στην Ουκρανία – NEMESIS HD

