Δείτε την καταστροφή Ρωσικού S-400 από Ουκρανική καταδρομική επιχείρηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Σημαντικό πλήγμα φαίνεται να πέτυχαν οι ουκρανικές δυνάμεις έναντι της Ρωσίας στην Κριμαία, καθώς, σύμφωνα με τοπικές και διεθνείς πηγές αλλά και επιβεβαιωτικό οπτικοακουστικό υλικό, εξαπέλυσαν επιτυχημένη καταδρομική επίθεση εναντίον ρωσικής βάσης στη χερσόνησο με αποτέλεσμα την καταστροφή συστημάτων S-400, BASTION και πιθανώς και εκτοξευτών SHAHED-136 / GERAN II.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, ιδιαίτερα η περιοχή του ακρωτηρίου Ταρκχανκούτ, αποτελεί κρίσιμο προπύργιο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014, οι Ρώσοι δημιούργησαν μια στρατηγικής σημασίας βάση στο ακρωτήριο.

Αυτή η βάση φιλοξενεί συστοιχίες πυραύλων S-400 και αντιπλοικών επάκτιων συστημάτων Bastion. Η ανάπτυξη αυτών των προηγμένων συστημάτων έχει δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να κλειδώνει τον εναέριο χώρο για περίπου 400 χιλιόμετρα με τους S-400 και 300 χιλιόμετρα αντίστοιχα για ναυτικούς στόχους με το σύστημα BASTION.

Δείτε την καταστροφή Ρωσικού S-400 από τον Ουκρανικό στρατό

Ωστόσο, την Τετάρτη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν μια παράτολμη επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικών ρωσικών συστημάτων στη βάση του ακρωτηρίου. Χωρίς όμως να είναι γνωστό τι έπληξε τα συστήματα καθώς η βάση θα μπορούσε να έχει χτυπηθεί με πυραύλους κρουζ Storm Shadow, τροποποιημένους πυραύλους S-200, drones ή σαμποτέρ που διαθέτει η Ουκρανία.

Ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του εξόριστου Ουκρανού δημάρχου της Ρωσοκρατούμενης Μαριούπολης, ισχυρίστηκε ότι χτυπήθηκε και μια συστοιχία αντιπλοικών πυραύλων Bastion πέρα από την ενημέρωση των Ουκρανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών που ανέφεραν την καταστροφή συστοιχίας S-400. Η απώλεια αυτών των συστημάτων κρίνεται κρίσιμη, αφού προκαλεί σημαντικό πλήγμα στις αμυντικές ικανότητες της Ρωσίας στην περιοχή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οπτική επιβεβαιώση υπάρχει μόνο για τους S-400.

Αυτή η επιτυχημένη επιχείρηση έρχεται ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία συχνά στοχεύει να διακόψει τη σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Επιτυγχάνοντας αυτό, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκόψουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση.

Εκτός από την καταστροφή βασικών αμυντικών μέσων, οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις στην Κριμαία έχουν κλιμακωθεί. Μη επανδρωμένα σκάφη (USV) φορτωμένα με εκρηκτικά στοχεύουν ρωσικές ναυτικές βάσεις και πλοία, ενώ εναέρια drones, πύραυλοι cruise Storm Shadow και τροποποιημένοι S-200 έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν αεροπορικές βάσεις, υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις και γέφυρες. Αυτές οι επιδρομές αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα καθώς η ρωσική αεροπορική και ναυτική άμυνα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile): Ο φονικός πύραυλος cruise των ΗΠΑ

Ήδη από το 1981, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν έναν...

Υπάρχει σύγκριση μεταξύ F-35 και Rafale;

Τα F-35 και τα Rafale, όπως όλα δείχνουν, θα...