Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να έχει ο Νασράλα για πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ: Έλαβε μάλλον το μήνυμα των ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε ένα μήνυμα του προς το Ισραήλ, ο Αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις που όμως παρά τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί μάλλον προκάλεσαν απογοήτευση σε πολλούς υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στην Γάζα. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης ομιλίας του σήμερα (Παρασκευή), η οποία σηματοδότησε τον πρώτο του δημόσιο σχολιασμό από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δεκάδες χιλιάδες θεατές από όλο τον Λίβανο παραβρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των «μαρτύρων» της Χεζμπολάχ και παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα κάθε λέξη της τεράστιας ομιλίας του Νασράλα αναμένοντας την κήρυξη πολέμου στο Ισραήλ η οποία δεν έγινε.

Η ομιλία του Νασράλα σκιαγράφησε μια περίπλοκη αφήγηση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, αποκαλύπτοντας ότι η επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν μια αυτόνομη παλαιστινιακή πρωτοβουλία, που δεν επηρεάστηκε από περιφερειακές δυνάμεις ή μέλη του «άξονα αντίστασης», συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ ή του Ιράν.

Υποστηρίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της νίκης για τη Γάζα, ο Νασράλα τόνισε το διακύβευμα του ευρύτερου αραβικού κόσμου στην έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης. Στον Λίβανο, οι επιπτώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης με το Ισραήλ δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Ο Νασράλα φαίνεται στην ομιλία του να αναγνώρισε τους κινδύνους των σημερινών αψιμαχιών στα σύνορα, σημειώνοντας ότι ανάγκασαν όμως έτσι το Ισραήλ, παρά το ρίσκο, να εκτρέψει μέρος της στρατιωτικής του ικανότητας από τη Γάζα προς τα βόρεια.

Παρά τα υψηλά διακυβεύματα, ο Νασράλα τόνισε την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ, δηλώνοντας: «Οι άνθρωποι στον Λίβανο λένε ότι παίρνουμε έναν επικίνδυνο δρόμο. Είναι αλήθεια, αλλά αξίζει τον κόπο» και εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ ενάντια σε οποιαδήποτε προληπτική στρατιωτική ενέργεια κατά της Χεζμπολάχ, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν σοβαρός λάθος υπολογισμός.

Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου διαφαίνεται μεγάλη, με τον Νασράλα να ξεκαθαρίζει ότι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Ισραήλ προς τη Γάζα και τον Λίβανο. Ο δρόμος προς την κλιμάκωση, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει ανοιχτός, προτρέποντας σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Όμως η προειδοποίηση του αυτή από αρκετό κόσμο μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια μορφή απεμπλοκής από την σύγκρουση. Πράγμα που έχει εξοργίσει πολλούς Παλαιστίνιους και υποστηρικτές της Χαμάς.

Ενδεικτικό είναι ότι Παλαιστίνιος της Δυτικής Όχθης δημοσίευσε βίντεο οπού πετά την παντόφλα του στην τηλεόραση την ώρα που παρακολουθούσε την ομιλία του Νασράλα.

Οι δεύτερες σκέψεις του Νασράλα πάντως, μόνο τυχαίες δεν είναι. Όπως σας ενημερώσαμε στο NEMESIS HD οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει μια σημαντική ναυτική δύναμη πυρός στην περιοχή. Δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων είναι τώρα έτοιμες και οπλισμένες έξω από τον Λίβανο, επιδεικνύοντας τη δέσμευση της Αμερικής να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αλλά και το Ισραήλ αν χρειαστεί και παρά τις προειδοποίσεις του Νασράλα ότι δεν φοβάται αυτές τις δυνάμεις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η ρητορική του Νασράλα αποκάλυψε μια νηφάλια εκτίμηση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, υπονοώντας οτι θα συνεχίσει μια μικρής κλίμακας παρατεταμένη σύγκρουση και όχι μια άμεση, αποφασιστική αντιπαράθεση με κήρυξη πολέμου.

Φαίνεται, προς το παρόν, ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, τα λόγια του Νασράλα αφήνουν την πόρτα μισάνοιχτη σε διάφορες πιθανότητες, διασφαλίζοντας ότι οι περιφερειακοί παράγοντες και η διεθνής κοινότητα παραμένουν σε εγρήγορση καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα