ΔΙΑΣΤΗΜΑ

DART NASA: Δεν είναι επιστημονική φαντασία, η NASA θα χτυπήσει αστεροειδή

Photo Licensed for NEMESISHD.GR

Πριν λίγες ώρες, η NASA εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος (DART) με αποστολή να χτυπήσει έναν αστεροειδή και να δοκιμάσει εάν θα ήταν δυνατό να εκτραπεί η τροχιά κάποιου αστεροειδή που μπορεί στο μέλλον να απειλείσει την γή.

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, που εκτοξεύτηκε από τη Διαστημική Βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, μετέφερε το διαστημικό σκάφος DART αξιας περίπου 330 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σημαίνει «Δοκιμή ανακατεύθυνσης διπλού αστεροειδούς».

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφο, ο οποίος έχει πλάτος 160 μέτρα, τον Σεπτέμβριο του 2022 με ταχύτητα 24.000 χλμ/ώρα.

“Ο αστεροειδής δεν θα καταστραφεί από αυτό το χτύπημα.” Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, το οποίο επιβλέπει την έρευνα, λέει ότι θα του δώσει μόνο μια ελαφριά ώθηση

Ο Δίδυμος, ένας σημαντικά μεγαλύτερος αστεροειδής, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίμορφο χωρίς να αποτελούν απειλή για την γή.

Κάθε 11 ώρες και 55 λεπτά, ο Δίμορφος ολοκληρώνει μια τροχιά του Διδύμου με την αποστολή του DART να είναι να χτυπήσει τον Δίμορφο, επιβραδύνοντάς τον και μειώνοντας την περίοδο τροχιάς του κατά 10 λεπτά.

Τηλεσκόπια θα παρακολουθήσουν την μετατόπισης της τροχιάς του Δίμορφου, κάτι το οποίο θα είναι τρομερά σημαντικό για την ανθρωπότητα καθώς μικρές προσαρμογές της τροχίας του «μπορεί να προσθέσουν μια τεράστια αλλαγή στη μελλοντική του θέση, αποτρέποντας τη σύγκρουση του αστεροειδή με τη Γη», ανέφερε η NASA.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής πλανητικής άμυνας της NASA, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός αστεροειδών κοντά στη Γη εκεί έξω», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος γνωστός αστεροειδής που να βρίσκεται σε τροχιά πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας οι επιστήμονες, πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους αναχαίτισης τους προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Σε 10 μήνες, το DART θα φτάσει στο ζεύγος αστεροειδών, περίπου 6,8 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη.

NEMESISHD.GR – Κοινοποίησε το άρθρο με τους φίλους σου!

Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Exit mobile version