“ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ” Ο Ερντογάν τα βάζει με τις ΗΠΑ υπέρ του Ιράν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η άρση των μονομερών (σσ.. Των ΗΠΑ) κυρώσεων κατά του Ιράν και η επιστροφή σε μια πυρηνική συμφωνία χωρίς τις κυρώσεις αυτες θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.

Το 2015, το Ιράν, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία, ορίζοντας την άρση των διεθνών κυρώσεων από την Τεχεράνη με αντάλλαγμα τη μείωση του πυρηνικού της προγράμματος.

Το 2018, η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία και επανέθεσε κυρώσεις στο Ιράν.

Η Τεχεράνη αντέδρασε εγκαταλείποντας σταδιακά τις δεσμεύσεις της.

Τον Φεβρουάριο, σε ένα τηλεφώνημα, ο Ερντογάν είπε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ότι είδε ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι ήθελε να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν ψήφισε νόμο για την αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου και τη διακοπή των επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων από διεθνείς παρατηρητές σε μια προσπάθεια να επιτύχει την άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα κατάφερε να εμπλουτίσει ουράνιο στο 20 τοις εκατό στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμων.

Share