Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για Ισραήλ: «Όχι» σε εκεχειρία στην Γάζα – Τι συμβαίνει με την κατηγορία για γενοκτονία

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια απόφαση-ορόσημο του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στη Χάγη, το Ισραήλ έλαβε εντολή να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο των στρατιωτικών του ενεργειών στη Γάζα, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με την Χαμάς.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν απαιτεί την πλήρη παύση των εχθροπραξιών, όπως ήθελε η Νότια Αφρική, υπογραμμίζει την ανάγκη για το Ισραήλ να περιορίσει τις απώλειες αμάχων και να εξασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή. Ακόμα έγινε δεκτή η εξέταση των κατηγοριών για πιθανή πρόκληση γενοκτονίας Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας και ουσιαστικά το Ισραήλ πρέπει σύμφωνα με το Δικαστήριο να λάβει μέτρα που θα αποτρέψουν μια «γενοκτονία».

Οι οδηγίες του Διεθνούς Δικαστηρίου έρχονται ως απάντηση σε ισχυρισμούς που ξεκίνησαν από τη Νότια Αφρική και κατηγορούν το Ισραήλ ότι εμπλέκεται σε ενέργειες που ισοδυναμούν με γενοκτονία – μια κατηγορία που η Ισραηλινή πλευρά αρνείται κατηγορηματικά. Η άρνηση του δικαστηρίου να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία δεν το απαλλάσσει από την ευθύνη να τηρεί τους διεθνείς νόμους περί γενοκτονίας όπως ανέφερε η απόφαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν σηματοδοτεί αθώωση του Ισραήλ και μάλιστα δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην εξεταστεί καθόλου η υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ με γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Κεντρική θέση στη συζήτηση του δικαστηρίου ήταν η εξέταση των δηλώσεων του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ανησυχίες για τις προθέσεις και τη διεξαγωγή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ενώ το δικαστήριο δεν έλαβε οριστική απόφαση για αυτά τα θέματα, η έμφαση που δίνει στις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και η παράλληλη άρνηση της παροχής κατάπαυσης πυρός έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές από τις εκατέρωθεν πλευρές. Το Ισραήλ έχει τώρα διορία ενός μήνα να απαντήσει στις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής με περισσότερα στοιχεία.

Η επιβεβαίωση του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ κατά της Χαμάς διασφαλίστηκε από την Χάγη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου να θεωρεί αυτήν την απόφαση ως νίκη. Παράλληλα, έντονη κριτική ασκείται στο γεγονός ότι έφτασε το Ισραήλ να βρίσκεται υπό εξέταση για πιθανή διεξαγωγή γενοκτονίας και αρκετοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

JDAM: Οι ικανότητες, οι εκδόσεις και η λειτουργία της βόμβας ακριβείας

Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM ή καλύτερα οι συλλογές/κιτ καθοδήγησης...

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας

Το UAV Patroller διαθέτει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά που το...

M72 LAW και RPG-18 : Τα αντιαρματικά μίας χρήσης του Ελληνικού Στρατού

Τα αντιαρματικά όπλα μίας χρήσης είναι ένα μεγάλο κομμάτι...

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς

Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα μπαράζ συναντήσεων στα...

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ

Όπως και σε άλλες χώρες, τά επιθετικά ελικόπτερα AH-64...

ZALA Lancet: Το φονικό Ρωσικό περιφερώμενο πυρομαχικό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

Το σύγχρονο πεδίο μάχης γίνεται όλο και περισσότερο ένας...

M109: O «κορμός» του Ελληνικού Πυροβολικού

Λίγα συστήματα έχουν ανάλογη παρουσία σε αριθμούς όσο τα...

F-16: Η ιστορία και δυνατότητες της «Οχιάς»

Το F-16 είναι ένα από τα εμβληματικότερα μαχητικά αεροσκάφη...

Εξελίξεις