Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Τετάρτη προσπάθεια να εμποδιστεί εξοπλιστική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΑΕ. Οι γερουσιαστές ψήφισαν 47 υπέρ και 49 κατά, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για την ακύρωση της πώλησης μαχητικών F-35, drones και άλλων όπλων, αξίας τουλάχιστον 23 δισ. δολαρίων.
«Σε αυτήν την πώληση, ειδικότερα, η συμβουλευτική διαδικασία ήταν πραγματικά σημαντική, επειδή η πώληση είναι μεγάλη και περίπλοκη», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. «Πραγματοποιούμε για πρώτη φορά πώληση F-35 και drones MQ-9 Reaper στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει».
Τον Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ προς τα ΗΑΕ, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν στην ένοπλη σύγκρουση στην Υεμένη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απέχουν αποφασιστικά από την προμήθεια όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση και να μη μεταφέρουν όπλα στα ΗΑΕ, ώστε να μην διακινδυνεύσουν συνενοχή σε πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Τα ΗΑΕ είναι η πρώτη αραβική χώρα που αποκτά stealth μαχητικά και η δεύτερη χώρα στην περιοχή, μετά το Ισραήλ.
