ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση για τον αγωγό East Med

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: government.gov.gr CC BY-ND- v. 4.0

Κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε στο θέμα του αγωγού East Med μετα απο ερώτηση του δημοσιογράφου Σωτήρη Πίκουλα.

Συγκεκριμένα, ο κ.Πίκουλας ρώτησε:

“Κύριε Εκπρόσωπε, το State Department χαρακτήρισε μη οικονομικό και περιβαλλοντολογικά βιώσιμο έργο τη κατασκευή του EastMed και παράλληλα μια πηγή της Κομισιόν στην ιστοσελίδα Euroactive, θεωρεί το έργο εξαιρετικά περίπλοκο. Και οι δύο αναφορές ωφελούν τη στρατηγική της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση, που έχει επενδύσει και ενεργειακά και διπλωματικά σε αυτήν την κατασκευή του αγωγού, θα αλλάξει στρατηγική; Αλλάζει τα πλάνα της η Κυβέρνηση για το θέμα του EastMed;”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας:

“Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του East Med. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που αποφασίζει ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή.

Αυτό το αποφασίζει η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι  παραγωγός. H χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλος που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας -η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική- όλο το προηγούμενο διάστημα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το έργο της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί -και θα μετατραπεί- σε κόμβο φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν.

Να σας πω, επίσης, με αφορμή την ερώτηση αυτή, ότι η Κυβέρνηση προωθεί πολύ ενεργά το project της ενέργειας με την Αίγυπτο, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και ειδικότερα σε προγράμματα ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Θυμάστε ότι πολύ πρόσφατα είχαμε την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, το προηγούμενο διάστημα. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η πολλαπλή σημασία αυτής της κίνησης και η ενέργεια αυτής της διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη συμφωνία μεταφοράς ενέργειας από την Αφρική δια της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα έχει αυτό το ρόλο, ανεξαρτήτως ποιοι αγωγοί θα προχωρήσουν και ποιες οδεύσεις θα προκριθούν. Το ρόλο αυτό η  χώρα θα τον διαδραματίσει. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.” αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιάννης Οικονόμου.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη για τον East Med αλλα δεν προκύπτει απο κάπου η ακύρωση του, επειδή το τοπίο είναι ακόμα θολό, στο NEMESIS HD δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω σχολιασμό της είδησης καθώς αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Exit mobile version