Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
26.4 C
Athens

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την πρόθεση της χώρας να αγοράσει F-35, τον αμυντικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο απόκτησης drones.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη για το αν πράγματι χρειαζόμαστε τα μαχητικά F-35 ή θα αποτελέσουν μόνο μήνυμα προς την Τουρκία ο ΥΕΘΑ απάντησε:

«Να σας πω κάτι; Θα τα χρειαστούμε και θα τα χρειαστούμε νομοτελειακά, διότι το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, ήδη έχει αρχίσει να αποτελεί, αλλά θα αποτελέσει σε μερικά χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by mod.mil.gr

Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη “LockheedMartin” η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Κι επομένως νομίζω ότι αργά ή γρήγορα ασφαλώς και θα αποτελούσε επιλογή της ελληνικής πλευράς.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κατ’ αρχάς εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας, θυμίζω ότι η αποδοχή αυτού του ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνεται και στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δένδια, σε μία συζήτηση στη Βουλή που παρακολουθήσαμε όλοι πριν από μέρες.

Θέλαμε να πάμε στην Ουάσιγκτον με τελειωμένη αυτή την υπόθεση, ψηφισμένη δηλαδή τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Σε αυτή, λοιπόν, τη δεύτερη τροποποίηση επισυναπτόταν η επιστολή Μπλίνκεν διά της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35.

Όμως αυτά τα πράγματα έχουν μία συνέχεια και διαδικαστική και συμβολική θα έλεγα και είχε σημασία να φύγουμε από την επίσκεψη αυτή με την έγκριση με κάθε επισημότητα της Αμερικής για την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35».

Ο υπουργός, με αφόρμη ερώτηση του Νότη Παπαδόπουλου για το πόσα χρήματα ξοδεύουμε το χρόνο για νέα όπλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και στο πώς θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Ο Προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και 2020 στα 3,5 δισ. του 2022. Δεν θα είναι όμως ο ίδιος. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις εποχές των «ισχνών αγελάδων», είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω πολιτικών προτεραιοτήτων που έφερναν τις δαπάνες για εξοπλισμούς στα 500 εκατομμύρια το χρόνο με πάρα πολλές ανάγκες που με το χρόνο γίνονταν πιο επιτακτικές. Όπως για παράδειγμα, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι γηρασμένες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, κάτι το οποίο εν μέρει επιτεύχθηκε με τις τρεις “Belharra” αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, έχουμε και άλλες αποφάσεις να πάρουμε» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, απαντώντας στο αν έχουμε σχέδια να αποκτήσουμε drones δεδομένου ότι Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Κάνουμε τη δουλειά μας και κάνουμε τη δουλειά μας όσον αφορά τις συνολικές απαντήσεις σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο ομολογουμένως η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και καλά κάνει όσον αφορά τις ανάγκες της Τουρκίας. Αλλά εμείς κάνουμε τη δική μας δουλειά.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by Ministry of Defence of Ukraine, CC BY 4.0

Οπότε σας διαβεβαιώνω ότι τα Επιτελεία έχουν εκπονήσει τα δικά τους σχέδια κι έχουν αναλάβει, να το πω έτσι, την πρωτοβουλία που χρειάζεται, για να αποκτήσουμε κι εμείς απαντήσεις σε αυτού του είδους την πρόκληση, την απειλή αν θέλετε, η οποία βέβαια δεν είναι και η ειδοποιός διαφορά όσον αφορά στους συσχετισμούς ισχύος.

Μην υπερεκτιμούμε λοιπόν τον παράγοντα χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων και drones από την Τουρκία. Παίρνουμε κι εμείς όμως τα μέτρα μας, κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας και δεν είναι ανάγκη να λέμε και παραπάνω λόγια πάνω σε αυτά.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχει το ότι η Ελλάδα εισακούγεται από τους Συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των Συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον».

Διαβάστε ακόμα: ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ – NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Ζελένσκι για Κουρσκ: «Προλάβαμε την Ρωσία – Έχουν 6.000 απώλειες» Τι είπε για Σούμι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε χθες ότι κατά...

ΥΠΕΞ Ισραήλ σε Ερντογάν: «Πρέπει να σωπάσεις» λέει μετά το κάλεσμα για «Ισλαμική συμμαχία»

Το Ισραήλ απάντησε σκληρά στην πρόσφατη έκκληση του Τούρκου...

Ο Ερντογάν ζητά «Ισλαμική Συμμαχία» ενάντια στο Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ισλαμικές χώρες...

Ιρανικοί πύραυλοι στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας: Τι ξέρουμε ως τώρα

Το Ιράν φέρεται να έχει μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού...

Διαβάστε επίσης

A330 MRTT: Οι δυνατότητες του μεταγωγικού – τάνκερ της Airbus

Ένα από τα δύο αεροσκάφη της Airbus που παρουσιάστηκαν...

SAAB Gripen: Ο φύλακας της Σκανδιναβίας

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...

Υποβρύχια: Η φιλοσοφία των Type 212 και η σχέση τους με την Ελλάδα

Η πάντα διαρκής συζήτηση της αντικατάστασης των υποβρυχίων Type...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ; Ελλάδα & Τουρκία στα όρια του πολέμου

Το τουρκικό σχέδιο, γνωστό ως «Το Δόγμα της Γαλάζιας...

Αντιτορπιλικά Arleigh Burke: Η ναυτική «αιχμή του δόρατος» των ΗΠΑ

Τα αντιτορπιλικά (DDG) κλάσης Arleigh Burke είναι μάλλον τα...

S-300 PMU1: Η αντιαεροπορική ασπίδα της Κρήτης

Τα S-300 είναι από πιο διαδεδομένα σε χρήση αντιαεροπορικά...

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς

Η Εθνική Φρουρά εδώ και μήνες επέλεξε τα H145M...

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς

Το B-21 Raider είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας...

Εξελίξεις