26.5 C
Athens
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑπαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τις εκρήξεις στην αεροπορική βάση Saki

Ένας αξιωματούχος που εκπροσωπεί την ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε την...

«Μας προσκαλεί» στην Τουρκική αποβατική δύναμη της Φώκαιας ο Ακάρ

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε ομιλία για...

Μια μυστική υπηρεσία (ΕΥΠ) στην επικαιρότητα…

Με θλίψη διαβάζουμε τα τελευταία νέα γύρω απο την...

Έτοιμα τα RAFALE F3R για όποιον θέλει να τα «δοκιμάσει»

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν είναι μια οποιαδήποτε πολεμική...

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την πρόθεση της χώρας να αγοράσει F-35, τον αμυντικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο απόκτησης drones.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη για το αν πράγματι χρειαζόμαστε τα μαχητικά F-35 ή θα αποτελέσουν μόνο μήνυμα προς την Τουρκία ο ΥΕΘΑ απάντησε:

«Να σας πω κάτι; Θα τα χρειαστούμε και θα τα χρειαστούμε νομοτελειακά, διότι το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, ήδη έχει αρχίσει να αποτελεί, αλλά θα αποτελέσει σε μερικά χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by mod.mil.gr

Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη “LockheedMartin” η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Κι επομένως νομίζω ότι αργά ή γρήγορα ασφαλώς και θα αποτελούσε επιλογή της ελληνικής πλευράς.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κατ’ αρχάς εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας, θυμίζω ότι η αποδοχή αυτού του ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνεται και στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δένδια, σε μία συζήτηση στη Βουλή που παρακολουθήσαμε όλοι πριν από μέρες.

Θέλαμε να πάμε στην Ουάσιγκτον με τελειωμένη αυτή την υπόθεση, ψηφισμένη δηλαδή τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Σε αυτή, λοιπόν, τη δεύτερη τροποποίηση επισυναπτόταν η επιστολή Μπλίνκεν διά της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35.

Όμως αυτά τα πράγματα έχουν μία συνέχεια και διαδικαστική και συμβολική θα έλεγα και είχε σημασία να φύγουμε από την επίσκεψη αυτή με την έγκριση με κάθε επισημότητα της Αμερικής για την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35».

Ο υπουργός, με αφόρμη ερώτηση του Νότη Παπαδόπουλου για το πόσα χρήματα ξοδεύουμε το χρόνο για νέα όπλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και στο πώς θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Ο Προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και 2020 στα 3,5 δισ. του 2022. Δεν θα είναι όμως ο ίδιος. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις εποχές των «ισχνών αγελάδων», είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω πολιτικών προτεραιοτήτων που έφερναν τις δαπάνες για εξοπλισμούς στα 500 εκατομμύρια το χρόνο με πάρα πολλές ανάγκες που με το χρόνο γίνονταν πιο επιτακτικές. Όπως για παράδειγμα, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι γηρασμένες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, κάτι το οποίο εν μέρει επιτεύχθηκε με τις τρεις “Belharra” αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, έχουμε και άλλες αποφάσεις να πάρουμε» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, απαντώντας στο αν έχουμε σχέδια να αποκτήσουμε drones δεδομένου ότι Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Κάνουμε τη δουλειά μας και κάνουμε τη δουλειά μας όσον αφορά τις συνολικές απαντήσεις σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο ομολογουμένως η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και καλά κάνει όσον αφορά τις ανάγκες της Τουρκίας. Αλλά εμείς κάνουμε τη δική μας δουλειά.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by Ministry of Defence of Ukraine, CC BY 4.0

Οπότε σας διαβεβαιώνω ότι τα Επιτελεία έχουν εκπονήσει τα δικά τους σχέδια κι έχουν αναλάβει, να το πω έτσι, την πρωτοβουλία που χρειάζεται, για να αποκτήσουμε κι εμείς απαντήσεις σε αυτού του είδους την πρόκληση, την απειλή αν θέλετε, η οποία βέβαια δεν είναι και η ειδοποιός διαφορά όσον αφορά στους συσχετισμούς ισχύος.

Μην υπερεκτιμούμε λοιπόν τον παράγοντα χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων και drones από την Τουρκία. Παίρνουμε κι εμείς όμως τα μέτρα μας, κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας και δεν είναι ανάγκη να λέμε και παραπάνω λόγια πάνω σε αυτά.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχει το ότι η Ελλάδα εισακούγεται από τους Συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των Συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον».

Διαβάστε ακόμα: ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ – NEMESIS HD

YouTube

Αναλύσεις