Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Απαντήσεις Μητσοτάκη για διερευνητικές και ενδεχόμενο αποστρατικοποίησης

Απαντήσεις Μητσοτάκη για διερευνητικές και ενδεχόμενο αποστρατικοποίησης

0

Ανησυχία προκάλεσε χθες ένα δημοσίευμα του κρατικού ειδησεωγραφικού πρακτορείου της Τουρκίας, Anadolu, σχετικά με την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έκανε λόγο για συζητήσεις στη βάση της τουρκικής ατζέντας την ώρα που η Ελλάδα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως, αν προχωρήσει σε διερευνητικές με την Τουρκία, το μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 απάντησε σε ερωτήματα που εύλογα έχουν προκύψει από τη Δευτέρα που ανακοινώθηκε η έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ξεκίνημα των συνομιλιών με την Τουρκία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «άτυπες συνομιλίες» που «δεν είναι διαπραγματεύσεις».

«Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές», συμπλήρωσε: «Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να τεθεί ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία» πρόσθεσε.

«Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Exit mobile version