Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αλ Κουμς της Λιβύης

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σύμφωνα με δημοσίευματα του λιβυκού και τουρκικού Τύπου, η περιφέρεια Αλ Κουμς προχώρησε στην διάψευση των πληροφοριών περί παραχωρήσεως του λιμανιού της πόλης στην Τουρκία, για την δημιουργία καινούργιας βάσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, τουρκικές ιστοσελίδες μετέδωσαν την Τετάρτη 16 Αυγούστου πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία είχε νοικιάσει το λιμάνι του Αλ Κουμς για την δημιουργία βάσης επίγειων και ναυτικών δυνάμεων για 99 χρόνια.

Ακόμα, αναφέρουν ότι επιτροπή μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έφτανε στην Τρίπολη για την υπογραφή επίσημης συμφωνίας. Ωστόσο, βάσει των λιβυκών δημοσιευμάτων, οι κυβερνητικές αρχές της Λιβυής απέρριψαν τις παραπάνω τουρκικές αναφορές.

Αν και οι πληροφορίες περί ίδρυσης νέας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Λιβύη διαψεύστηκαν, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται στενές αμυντικές και διπλωματικές σχέσεις, απειλώντας τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας όπως με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με παλαιότερο άρθρο μας, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την πιο πρόσφατη να γίνεται στην Άγκυρα στις 26 Ιούλιου 2023. Στην συγκεκριμένη συνάντηση της Λίβυας ΥΠΕΞ κ. Najla al-Mangoush με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Χακάν Φιντάν, είχαν συζητηθεί μεταξύ άλλων «η συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών για τον συντονισμό των κοινών θέσεων σχετικά με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Επομένως, ακόμη και εάν οι Λίβυοι αρνούνται προς το παρόν την άφιξη νέων τουρκικών δυνάμεων στην χώρα, η Ελλάδα οφείλει να μην εφησυυχάζει και να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή εξέλιξη στην αφρικανική χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Πείτε μας την γνώμη σας για τις εξελίξεις στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα