Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποφάσισε την ακύρωση του εμπορικού σήματος της Τουρκίας «Turkaegean», δικαιώνοντας την Ελλάδα σε μια σημαντική υπόθεση που αφορούσε την προστασία των εθνικών συμφερόντων στο εμπορικό πεδίο και είχε προκαλέσει σειρά προβλημάτων μέσω εκστρατειών της Τουρκικής προπαγάνδας.
Η απόφαση (C58927, 10/01/2025) αποτελεί το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), του οποίου οι αξιωματούχοι χειρίστηκαν την υπόθεση από την πρώτη στιγμή.
Ο πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, ανέφερε: «Η απόφαση ακύρωσης του ‘Turkaegean’ ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος».
Τι προηγήθηκε;
Το 2021, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA) υπέβαλε αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» στο EUIPO, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ελληνική Δημοκρατία κατέθεσε αίτηση ακύρωσης μέσω του ΟΒΙ, υποστηρίζοντας ότι το σήμα είναι προσβλητικό για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και παραπλανητικό.
Στη σημερινή του απόφαση, το EUIPO:
- Αποδέχθηκε την ελληνική αίτηση ακύρωσης.
- Κήρυξε άκυρο στο σύνολό του το σήμα της ΕΕ αριθ. 18 514 376.
Δηλώσεις και αντιδράσεις
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε:
«Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εθνικά της συμφέροντα και στο εμπορικό πεδίο. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος ‘Turkaegean’»
Παράλληλα αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα με την χρήση του όρου αυτού καθώς οι αρμόδιες αρχές τις ζητούν να καταθέσει άμεσα εξηγήσεις για τον σκοπό χρήσης του όρου, με πολύ πιθανό να ακυρωθεί και εκεί.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως σημαντική νίκη για την Ελλάδα, καθώς αποτρέπει τη χρήση ενός όρου που υποδήλωνε την τουριστική ταυτότητα της Τουρκίας σε απευθείας σχέση με το Αιγαίο, μια περιοχή που κυριαρχείται από την έντονη ελληνική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.