Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Άκρως προκλητική δήλωση Γερμανού ΥΠΑΜ για Ελλάδα: «Δεν καταλαβαίνω γιατι δεν στέλνουν...

Άκρως προκλητική δήλωση Γερμανού ΥΠΑΜ για Ελλάδα: «Δεν καταλαβαίνω γιατι δεν στέλνουν PATRIOT» σε Ουκρανία

Photo by HAF on flickr

Η Γερμανία επέκρινε ανοιχτά την Ισπανία και την Ελλάδα, για την απροθυμία να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, παρά την «απόλυτη ανάγκη» για τέτοιο εξοπλισμό για την άμυνα έναντι των ρωσικών βομβαρδισμών μεγάλης εμβέλειας. Η Ουκρανία ζήτησε επειγόντως τουλάχιστον επτά αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων Patriot για να προστατεύσει τις πόλεις της εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ) έκανε μια άκρως προκλητική δήλωση.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επέκρινε έντονα την πατρίδα μας και την Ισπανία λέγοντας «Πολλές χώρες έχουν συστήματα Patriot ή παρόμοια. Ας πούμε ότι εάν μια χώρα έχει, για παράδειγμα, έξι ή τέσσερα συστήματα Patriot και δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά, μπορεί εύκολα να παραδώσει ένα σύστημα Patriot», είπε κατά την διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης του.

Όταν ρωτήθηκε αν η κριτική του αφορούσε συγκεκριμένα την Ισπανία και την Ελλάδα, ο Πιστόριους απάντησε θετικά λέγοντας «Μιλάμε μαζί τους αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω» είπε σε σημεία της συνέντευξης του.

Άκρως προκλητική δήλωση Γερμανού ΥΠΑΜ για Ελλάδα: «Δεν καταλαβαίνω γιατι δεν στέλνουν PATRIOT» σε Ουκρανία
PATRIOT ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ (US ARMY PHOTO BY FRANK TREVINO DA-SC-88-01663)

Ωστόσο, τα σχόλια του Πιστόριους είναι άκρως προκλητικά καθώς παραβλέπουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές από τη γειτονική Τουρκία, η οποία έχει νομοθετήσει ακόμα και ως αιτία πολέμου (casus belli) αν η χώρα μας ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της. Αυτή η κατάσταση απαιτεί από την Ελλάδα να διατηρεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο το οπλοστάσιο της ειδικά αυτό των συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστοιχιών Patriot και S-300, για να αποτρέψει οποιαδήποτε Τουρκική κίνηση ή ακόμα και να την αναχαιτίσει.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που αν και δεν φαίνεται να κατανοεί όποτε την συμφέρει τα αμυντικά προβλήματα της Ελλάδας, για κάποιο περίεργο λόγο έχει γεμίσει με συναντήσεις την ΓΔΑΕΕ για τους εξοπλισμούς της που θα αποτελούν σύμφωνα με πολλούς εκπροσώπους της, την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής αποτροπής κατά της Τουρκικής απειλής.

Να τονίσουμε εδώ ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αν και ζητήθηκαν τα συστήματα S-300 και PATRIOT για την Ουκρανία, η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια παραχώρηση.

Exit mobile version