Σε μια στρατηγική κίνηση που σηματοδοτεί μια αλλαγή στις διεθνείς συμμαχίες της, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία φέρεται να υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη συμμαχία BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αίτηση έρχεται καθώς οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παρατεταμένες καθυστερήσεις, ωθώντας την να αναζητήσει νέες διπλωματικές και οικονομικές συνεργασίες.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στους BRICS πριν από αρκετούς μήνες. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκε μερικώς από τα πρόσφατα σχόλια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας, λέγοντας: “Ναι, η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενταχθεί στους BRICS. Αυτό είναι πραγματικότητα”. Παρά την επιβεβαίωση αυτή, οι λεπτομέρειες σχετικά με το αν υπάρχει επίσημο αίτημα παραμένουν αβέβαιες καθώς ο Πεσκόφ δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά σημείωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν προσεγγίστηκε από το Euronews, δεν επιβεβαίωσε την αίτηση ούτε έδωσε λεπτομέρειες για τη διαδικασία, δημιουργώντας περισσότερη σύγχηση γύρω από τις πληροφορίες αυτές.
Σενάρια για το μέλλον της πιθανής ένταξης της Τουρκίας στους BRICS
Η κίνηση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους της, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ένταξη στους BRICS, μια συμμαχία που περιλαμβάνει πολλά έθνη που συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικές δυνάμεις από τις δυτικές χώρες, θα κάνει την Τουρκία το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που σφυρηλατεί τόσο βαθείς δεσμούς με αυτές τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές γεωπολιτικές τριβές δεδομένων των διαφορετικών στρατηγικών συμφερόντων και ιδεολογιών μεταξύ αρκετών εθνών των BRICS και των μελών του ΝΑΤΟ.
Οι συνέπειες της ένταξης της Τουρκίας στους BRICS εκτείνονται πέρα από την απλή ένταξη σε μια οικονομική συμμαχία. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα της προθυμίας της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τις διεθνείς συνεργασίες της μακριά από τις παραδοσιακές δυτικές συμμαχίες. Αυτή η στροφή θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμμαχία με χώρες που έχουν ιστορικά αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Δύση, όπως η Ρωσία και η Κίνα, περιπλέκοντας έτσι τους μακροχρόνιους αμυντικούς και πολιτικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Πιθανές αλλαγές εντός ΝΑΤΟ και νέες κυρώσεις από ΗΠΑ
Επιπλέον, η πιθανή νέα ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους BRICS θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεκτίμηση του ρόλου και των ευθυνών της εντός του ΝΑΤΟ. Οι στρατηγικές συνεργασίες εντός των BRICS, ενδέχεται να έρχονται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, οδηγώντας σε επανεκτίμηση της στρατηγικής της αξίας και της αξιοπιστίας της ως συμμάχου. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες εντάσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σχετικά με την προηγούμενη προμήθεια από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σημαντική κριτική και κυρώσεις από τις ΗΠΑ στα F-35 και άλλα συστήματα οδηγώντας πιθανόν και σε κυρώσεις κατά της προμήθειας και στα F-16.
Πιθανό τέλος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξής της Τουρκίας στην ΕΕ, η αίτηση εισόδου της Τουρκίας για τους BRICS ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ μπορεί να θεωρήσει αυτή την κίνηση ως παρέκκλιση από τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής που είναι πολύ σημαντικοί για την Ένωση. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να σταματήσει οριστικά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενδέχεται να αμφισβητήσουν τις μακροπρόθεσμες προθέσεις και την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.