Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν (Abdulhamid Han) να αποπλεύσει για άλλη μια φορά.
Η απόφαση αυτή, όπως αναφέραμε χθες, έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την απόκτηση του πλοίου, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Τουρκίας στις δραστηριότητες εξερεύνησης ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι επιχειρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου, όπως υποδείχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες, δεσμεύοντας την περιοχή με NAVTEX που δεν παραβιάζει την Ελληνική δυνητική ΑΟΖ, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με επικεφαλής τον Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την νέα αποστολή του Αμπντουλχαμίντ Χαν μέσω Twitter. Το πλοίο, που πήρε το όνομά του από τον 34ο Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα διεξάγει ερευνητικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Στο NEMESIS HD εικάζουμε ότι η στρατηγική τοποθέτηση του γεωτρύπανου από την Τουρκία στοχεύει να είναι κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας (ΑΟΖ), και ανάλογα τις κινήσεις μας να μπορεί ανα πάσα στιγμή να κλιμακώσει τις εντάσεις.
Καθώς το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ξεκινά τις δραστηριότητές του, η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται ξανά σε αμφισβήτηση καθώς είναι πολλά τα σενάρια θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν, το καθένα με τις δικές του συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα.
Τα κυριότερα σενάρια είναι δύο:
- Ξαφνική απόφαση της Τουρκίας να σεβαστεί πλήρως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, να αναγνωρίσει τη δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδας και να διατηρήσει την παρουσία του γεωτρύπανου της στην περιοχή που έχει καθορίσει μέχρι τώρα. Πράγμα όμως πολύ δύσκολο να γίνει έστω και άτυπα λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος της.
- Η πιθανότητα η Τουρκία να εκδώσει ξαφνικά νέες NAVTEX για να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες παράνομα στην Ελληνική δυνητική ΑΟΖ ή στην Κυπριακή εγείρει ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και στρατικοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο όπως γινόνταν άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αν θα διατηρηθεί το καλό κλίμα ή θα οξυνθεί η αντιπαράθεση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της Τουρκίας καθώς αυτή είναι η πλευρά που προκαλεί στις εντάσεις. Μέχρι τότε δεν μπορούμε παρά να παρακολουθούμε στενά τα βήματα της Τουρκίας και του Abdulhamid Han και να ενημερώνουμε για κάθε νέα εξέλιξη.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!






